Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Faizler sabit mi kaldı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun Ekim 2024 toplantısında aldığı faiz kararını kamuoyuna duyurdu. Karara göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 50 seviyesinde sabit tutuldu. Merkez Bankası’nın faizleri sabit bırakma kararı, ekonomiyi takip edenler tarafından yakından izleniyordu.

Enflasyonda son durum ne?

Merkez Bankası'nın açıklamasında, enflasyon eğilimi üzerine dikkat çekici tespitler yer aldı. Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği ifade edildi. Üçüncü çeyreğe ilişkin yurt içi talebin yavaşlaması, enflasyondaki düşüşü destekleyici bir gelişme olarak değerlendirildi. Temel mal enflasyonunun düşük seyrini koruduğu, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise yılın son çeyreğinde gerçekleşmesinin beklendiği açıklandı.

Para politikasında hangi önlemler alınıyor?

Merkez Bankası, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlayacağı ifade edildi. Ayrıca enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.

SÜPER LOTO ÇEKİLİŞİ SON DAKİKA 22 EYLÜL 2024: Süper Loto çekilişinde büyük ikramiye kazandıran numaralar hangileri? SÜPER LOTO ÇEKİLİŞİ SON DAKİKA 22 EYLÜL 2024: Süper Loto çekilişinde büyük ikramiye kazandıran numaralar hangileri?

Kredi ve mevduat piyasalarında gelişmeler ne olacak?

Merkez Bankası, kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmeleri yakından izlediğini ve gerektiğinde ilave makroihtiyati adımlar atılabileceğini duyurdu. Likidite koşullarının dikkatle takip edileceği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Enflasyon hedefi nedir?

Açıklamanın dikkat çeken bir diğer bölümü ise enflasyon hedefiyle ilgili oldu. TCMB, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek politikalar uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Merkez Bankası, orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak adımları atacağını açıkladı. 

Editör: Murat Serdar Yıldız