Ramazan Bayramı'nın ardından başlayan Şevval ayı, İslam takviminde önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimiz'in tavsiyesi üzerine bu ayda 6 gün oruç tutmak sünnet olarak kabul edilir. Bu sünnet orucunun amacı, ibadet hayatının devam etmesi ve bir ay boyunca oruç tutan bedenlerin normal hayata uyum sağlamalarını desteklemektir.

Şevval Ayı Bitiş Tarihi: 30 Mayıs 2022

2022 yılında Şevval ayı, 2 Mayıs tarihinde başlamıştır. Bu ay, 30 Mayıs 2022 tarihinde sona erecektir. Şevval ayının bitiş tarihi, Hicri Takvime göre belirlenmektedir. Bu ay boyunca oruç tutmak, müslümanlar için önemli bir ibadet olarak kabul edilir ve bu ayın sona ermesiyle birlikte oruçlarını tamamlayanlar normal hayata dönüş yaparlar.

Şevval Ayı Hakkında Bilgiler

Şevval ayı, kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayı olarak bilinir. Araplar, kamerî ayların eski adlarını değiştirirken bu ayın adının "şevl" kökünden türemiş olabileceğini düşünmektedirler. Şevval ayı, develerin çiftleşme mevsiminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı bu ismi almış olabilir ya da havanın sıcaklığı sebebiyle develerin sütünün azalmasıyla ilişkilendirilmiş olabilir.

Şevval ayında oruç tutmanın müstehap olduğu kabul edilir. Bu ayda altı gün oruç tutan kişinin bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olacağı rivayet edilir. Hz. Peygamber'in Şevval ayında evlenerek bu ayı uğursuz kabul eden inanca karşı çıkması da bilinir.

Şevval Ayı ve Tarih Boyunca Önemli Olaylar

İslam tarihinde, Şevval ayında birçok önemli olay meydana gelmiştir. Benî Kaynuka Gazvesi (2/624), Uhud Gazvesi (3/625), Huneyn Gazvesi (8/630), Tâif Gazvesi (8/630) gibi olaylar bu ayda gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti'nde de şevval ayında önemli işler yapıldığı bilinmektedir.

Şevval ayının önemi ve ibadetlerle dolu günleri, müslümanlar için manevi bir değer taşımaktadır. Bu ayın bitiş tarihi olan 30 Mayıs 2022, müslümanlar için önemli bir dönüm noktası olacaktır.