Mehmet Recai Kutan, Türk siyasetinde önemli bir isim olarak öne çıkmıştır. 5 Nisan 1930 tarihinde Malatya'da dünyaya gelen Kutan, İsmail Kutan ve Hatice Kutan'ın oğludur. Eğitim hayatına Malatya'da başlayan Kutan, ilkokul, ortaokul ve liseyi burada tamamlamıştır. 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde çalışmıştır.

Son Dakika: CHP'li ve DEM Parti'li belediye başkanlarına 6 yıl 3’er ay hapis hapis cezası Son Dakika: CHP'li ve DEM Parti'li belediye başkanlarına 6 yıl 3’er ay hapis hapis cezası

Siyasi Kariyeri Nasıl Başladı?

Recai Kutan, 1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kurarak iş hayatına adım attı. Siyasi kariyeri ise Millî Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı ile başlamıştır. 1977 genel seçimlerinde MSP'den Malatya milletvekili olarak seçilen Kutan, aynı yıl koalisyon hükümetinde imar ve iskân bakanı olarak görev yapmıştır. 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yatmış, bu dönemi siyasi hayatının önemli bir parçası haline getirmiştir.

Refah ve Fazilet Partisi Dönemi

1983 sonrası kurulan Refah Partisi'nde genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen Kutan, 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet'te enerji ve doğal kaynaklar bakanı olarak görev yapmıştır. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından 1999 genel seçimlerinde Fazilet Partisi'nin genel başkanı olmuş, Rahşan Affı'na destek vererek siyasi kimliğini güçlendirmiştir.

Saadet Partisi’nin Kuruluşu ve Genel Başkanlığı

Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından, 2001 yılında Saadet Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer almış ve kurucu genel başkanlık görevini üstlenmiştir. 11 Mayıs 2003'te yapılan 1. Olağan Kongre’de bu görevi Necmettin Erbakan’a devretmiştir. Erbakan’ın 30 Ocak 2004’teki istifasından sonra Kutan, genel başkanlık görevini vekaleten üstlenmiştir. 8 Nisan 2006'da yapılan 2. Olağan Kongre'de yeniden genel başkan olarak seçilmiş, 2007 genel seçimlerinden sonra 26 Ekim 2008'de genel başkanlığı Numan Kurtulmuş’a devretmiştir.

Kutan’ın Ölümü ve Mirası

Recai Kutan, Türk siyasetinde uzun yıllar aktif olarak rol almış ve birçok önemli görevi başarıyla yürütmüştür. Siyasi kariyerinin yanı sıra, iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilmektedir. 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlenen Kutan, bu evlilikten üç çocuk sahibi olmuştur. Eşi Mebrure Kutan, 12 Kasım 2009 tarihinde kanser nedeniyle vefat etmiştir.

Editör: Mehmet Çetil