Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği" ile eğitim kurumlarındaki ölçme ve değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni esaslar belirledi. Bu yönetmelik kapsamında, okul öncesinden 12. sınıfa kadar olan eğitim kademelerinde uygulanacak sınav sisteminde önemli değişiklikler yapıldı.

Ortak Yazılı Sınavlar Hangi Sınıflarda Uygulanacak?

Yeni mevzuat gereği, ülke genelinde ortak yazılı sınavların ilk kez 2023-2024 eğitim öğretim yılında 6. ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanması planlandı. Bu yıl, sınavların kapsamı genişletilerek 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde toplamda 12 ortak yazılı sınav gerçekleştirilecektir. Sınavların kapsamı, öğrencilerin daha bilinçli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak amacıyla düzenlenen konu ve kazanım dağılım tabloları ile belirlenmiştir.

Sınav Tarihleri ve İçerikleri Neler?

2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk döneminde, 6. sınıf Türkçe ve 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersleri için yazılı sınavlar 30 Ekim 2024 tarihinde yapılacak. 6. sınıf matematik ile 10. sınıf matematik dersleri için ise sınav tarihi 31 Ekim 2024 olarak belirlenmiştir. Ortak yazılı sınavlar, belirlenen dersler için 6. sınıf Türkçe dersinde 7, 6. sınıf matematik dersinde 7, 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersinde 8 ve 10. sınıf matematik dersinde 7 adet açık uçlu veya kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır.

Sınav

GSB KYK BURS/KREDİ başvuru sonuç tarihi belli oldu mu, ne zaman belli olur? 2024-2025 KYK burs/kredi başvuru sonuçlarları ne zaman açıklanacak? İlk ödemeler ne zaman yapılacak? GSB KYK BURS/KREDİ başvuru sonuç tarihi belli oldu mu, ne zaman belli olur? 2024-2025 KYK burs/kredi başvuru sonuçlarları ne zaman açıklanacak? İlk ödemeler ne zaman yapılacak?

Öğrencilerin Hazırlık Süreci Nasıl Olacak?

Yeni sınav sistemi, öğrencilere hangi konu veya kazanımdan kaç soru sorulacağını belirten konu soru dağılım tabloları ile desteklenecek. Bu tablolar, öğrencilerin hangi konulara ağırlık vermeleri gerektiği konusunda bilinçli kararlar almalarına yardımcı olacak. Eğitim öğretim döneminin başlangıcında açıklanan bu yönetmelik ve uygulamalar, öğrencilerin akademik başarılarını artırmayı hedefliyor.

Editör: Mehmet Çetil