Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumculuk sektöründe geniş çaplı bir denetim operasyonu başlattı. Bakan Mehmet Şimşek’in kuyumcuların beyan ettikleri düşük vergi matrahları hakkındaki açıklamalarının ardından, vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan 3 bin kişilik bir ekip, 9 büyükşehirde 707 adreste eş zamanlı denetim gerçekleştirmeye başladı.

Denetimlerin Kapsamı Nedir?

Denetimlerin ana hedefi, kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin mevcut stoklarının detaylı bir şekilde sayımını yapmak. Bu kapsamda, iş yerlerinde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmanın hesapları dışında banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği gibi konular da incelenecek. Ayrıca, faturalarda ürünlerin gerçek gram bilgilerinin yer alıp almadığı ve yetki belgesiz döviz alım-satımı yapılıp yapılmadığı da kontrol edilecek.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den Gaziler Günü’nde Müjde! Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınlarının Kamuya Atamaları Ne Zaman Yapılacak? Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den Gaziler Günü’nde Müjde! Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınlarının Kamuya Atamaları Ne Zaman Yapılacak?

Başka Hangi Kontroller Yapılacak?

Denetimlerde, iş yerlerinde başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da detaylı bir şekilde denetlenecek. Riskli olduğu tespit edilen mükellefler, daha derinlemesine bir vergi incelemesine tabi tutulacak. Bu adımlar, vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmeyi amaçlıyor.

Hangi Sektörler Hedefte?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumculuk sektöründeki bu denetimlerin ardından diğer sektörlerde de benzer incelemeleri planladığını duyurdu. Bakanlık, bu yıl içinde denetimsiz hiçbir sektör bırakmamayı hedefliyor. Bakan Şimşek’in açıklamalarında belirttiği gibi, düşük gelir beyan eden mükelleflerin vergi yükümlülükleri daha da sıkı bir şekilde takip edilecek, yüksek gelir beyan edenlerin ise vergi kaçakçılığı cezaları artırılacak.

Editör: Havva Andırır