Kemik ağrısı orta ve ileri yaşlarda daha çok görülse de çocuklarda da, çoğunlukla büyümeye bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Ağrıların şiddeti genelde gece artar. Kemik yoğunluğunun azalması, yaralanmalar kemik ağrısına yol açabilirken bazen de daha ciddi kök sebepler de olabilir.
Kemik Ağrısı Neden Olur?
Kemik ağrısı neden olur, sorusunun tek bir cevabı yoktur. Kemiklerde ağrı ve hassasiyet oluşum enfeksiyon, grip veya daha ciddi farklı rahatsızlıklar veya kan akışındaki bozulmayla hissedilebilir.
Kemik ağrılarından bahsederken eklem ağrıları da akla gelir. Bilek, dirsek, diz gibi vücut bölümlerinde özellikle ileri yaşlarda ve artrit sebebiyle kemik ağrıları kendini gösterebilir.
Endokrin sisteminde yani hormonel sistemde yaşanan sorunlar da kemik ağrısını tetikleyebilir. Bu sebeple endokrin problemleri tedavi edilirken ortopedi uzmanı görüşü de alınarak, bütünsel bir yaklaşımla ilerlemek gerekir. Ağrılarla ilgili değerlendirme yapılırken altta yatan sebepler detaylı incelenerek sağlıklı sonuca ulaşılabilir.
Artrit (eklem iltihabı) eklemlerde ağrı, ısı, şişlik, kızarıklık yaratır. Türe göre farklı tedaviler uygulanır. Örneğin vücutta ürik asit birikmesine neden olan gut hastalığı eklem iltihaplarına ve kemik ağrılarına sebep olabilir ve uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Eklem zarında iltihaba neden olan romatoid artrit için rahatsızlığın ilerlemesini önleyen ilaçlar önerilir. Tendon iltihaplanmasıyla oluşan tendinit rahatsızlığı eklem çevresini de etkiler. Neticede eklem ve kemik ağrıları yaşanabilir.
Kemikler neden ağrır dendiğinde metabolizmayı incelemek önemlidir. Metabolik problemler vücudun mineral dengesini bozabilir. Mineraller kemikleri güçsüzleştirip ağrı yaratabilir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği ile kemiklerde sızılar oluşabilir.
Kemik hücrelerinde başlayan “osteosarkom” yani kemik kanseri genelde 10-14 yaş arasında ve 65 yaş üstü kişilerde görülür. Diz eklemi bölgesindeki tümör ciddi ağrılara neden olabilir.
Kemik ağrısı neden olur, sorusunun yanıtı yaşla da ilgili olabilir. Özellikle ileri yaşlarda romatizmal hastalıklar kemik ağrısının yaygın sebepleri arasındadır.
Aşırı hareket, fazla spor, yaralanmalar, burkulmalar, çatlaklar, kırıklar ve aşırı kilo alımı da ağrı nedenleri arasındadır.
Kemik Ağrısı Belirtileri
Kemik ağrısı belirtileri genellikle eklem ağrısı belirtileriyle birlikte değerlendirilir. Kemik ve eklem ağrılarında ortaya çıkan belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
-Farklı şiddetlerde olabilen sızlama, yanma, kramp oluşturabilen ağrılar
-Şişlik ya da ağrılı bölgede hassasiyet
-Uzun süre hareket edilmediğinde oluşan sertlik
-Günlük yaşamı zorlayan hareket kısıtlılığı
-İltihaplanma durumlarında ciltte kızarma ya da ısınma hissi
-Hareket esnasında çıkan sesler
-Enerji seviyesi düşmesi, halsizlik
-Enfeksiyona veya romatizmaya bağlı ateş
-Sinir sıkışması ve kas zayıflığı
Çocuklarda Kemik Ağrısı Neden Olur?
Çocuklarda kemikler neden ağrır sorusunun yanıtı gellikle büyüme ile ilişkilendirilir. 2-12 yaş aralığında çocuklar hızlı bir büyüme dönemi yaşar. Büyüme sırasında kemikler de geliştiği için bazen çocuklarda kemik ağrısı ortaya çıkar.
Çocuklardaki bu kemik ağrılarına “büyüme ağrısı” da denir. Özellikle en çok bacaklarda kemik ağrısı yaşanır. Çocuklardaki her kemik ağrısının büyüme ağrısı olamayacağı da unutulmamalıdır. Eğer ağrı bölgelerinde kızarma ve şişme varsa altta yatan sebep farklı olabilir ve mutlaka doktora danışmak gerekir.
Büyüme ağrısı yaşayan çocukların D vitamini ve kalsiyumca zengin beslenmesi önemlidir. Ağırlıklı olarak bacaklarda kemik ağrısı daha çok akşam ve gece şiddetlenir. Hafif masajlar ve ağrı kesiciler genellikle çözüm olur.
Ağrı büyümeden değil herhangi bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa belirtiler arasında ateş de ortaya çıkar. Daha nadir olmakla birlikte ağrı nedeni lösemi de olabilir ancak lösemide geçmeyen kemik ağrısı görülür.
Romatizmal hastalıklar da kemik ağrısına neden olur, büyüme ağrısından farklı olarak kas yorgunluğu olması, ateş ve ağızda aftın da görülmesi ağrı sebebinin romatizma olduğuna işaret eden göstergelerdir.
Hamilelikte Kemik Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte en çok görülen ağrılar kalça kemiği ve pelvik ağrısıdır. 2 ve 3. aylarda ortaya çıkan kalça ağrısı siyatikle bağlantılı olabilir. Ağrı bele, kalçaya ve bacağa vurabilir. Doğumdan sonra bu ağrılar geçer.
Uzun süre ayaktan kalmamak, ağır eşyalar kaldırmamak, düzenli egzersiz, ılık duş, diz arkasına destek koyarak uyuma, sıcak su torbası, karın destek kuşağı kullanmak ağrıyı hafifletebilir.
Hamileyken relaksin ve östrojen hormonu artışıyla bağ gevşemesi olur ve omurgada, eklemlerde zedelenme görülebilir. Neticede hamilelikte kemik ağrısı bel ve iskelet sisteminde oluşabilir.
Gebelik şekeri ve hamilelikte yaşanan kemik erimesi D vitamini eksikliğine ve kemik ağrılarına yol açabilir. Bu yüzden D vitamini alımı için yeterli güneş ışığı görmek ve uzman yönlendirmesiyle hamilelikte kemik ağrısı için takviye almak önemlidir.
Yaşlılarda Kemik Ağrısı Neden Olur?
-Yaşlılarda kemik ağrısı en çok omurga sorunlarıyla ortaya çıkar. Omurgada yaşlanmayla birlikte disklerde yıpranma, faset eklemlerinde yıpranma, omurga kanalı darlığı, osteoporozla b-irlikte omurga kırıkları oluşabilir.
-Disklerdeki yıpranmalar ağrılara sebep olur ve tüm vücut sisteminde sorunlara neden olabilir.
-Faset eklemlerdeki yıpranma direkt eklem ağrısı yaratabilir.
-Omurga kanalı darlığı omurilik ve sinirleri baskılar ve sızılar oluşabilir.
-Osteoporoz yani kemik erimesi sonunda omurganın sağlamlığı azalır ve kırıklar oluşabilir. Kırıklar da ağrı sebebidir.
Kemik Ağrısı ve Tedavisi
Kemik ağrısı tedavisi kök neden bulunduğunda en verimli halde şekillenir. Kök neden tam çözüme kavuşabilirse ağrılar tamamen ya da büyük ölçüde azalır.
-Kemik ağrılarında önerilen ağrı hafifletici yöntemler şunlardır: ---- -- -Kemikte ağrının hafiflemesi için en iyi yöntemlerden biri dinlenmedir.
-Ağrının olduğu bölgede şişlik ve sertlik de varsa buz torbasıyla rahatlama sağlanabilir.
-Kemik ağrısı tedavisi için uzman önerisiyle kullanılacak destek aparatları yardımcıdır.
-Kişiye uygunsa günlük egzersiz yapmak genel olarak kemik sağlığı için destekleyicidir.
-D vitamini ve kalsiyum değerlerine göre eğer ihtiyaç varsa takviye kullanmak gerekebilir.
-Kemik ağrısında masaj ve fizik tedavi ağrıyı hafifletip kemikleri güçlendirebilir.
-Ağrının nedeni hormonel hastalıklar ya da gut gibi spesifik rahatsızlıklar ise önce ana neden tedavi edilmelidir.
-Kemik Ağrısına Karşı Mücadelede Beslenme Nasıl Olmalı?
-Doğru beslenme kemik sağlığını destekler. Kemiklerde ağrı yaşamamak için özellikle bazı vitamin ve minerallerin beslenmede yer alması önemlidir.
D vitamini: D vitamini düşüklüğü osteoartrit ilerlemesine ve dolayısıyla kemik ağrısına neden olabilir. D vitamini için güneş ışığı almak birincil gerekliliktir.
Magnezyum: Kemik y oğunluğunu ve gücünü artıran magnezyum kemikle ilgili problemler yaşama ihtimalini düşürür. Ceviz, badem, kaju, mercimek, barbunya, bitter çikolata magnezyum kaynakları arasındadır.
Çinko: İltihap kaynaklı kemik ağrılarında çinko sorunun giderilmesine yardım eder. Çinko büyüme ağrılarını azaltmada da önemli rol oynar. Kırmızı et, tavuk eti, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin gıdalardır.
Karotenenoid: Portakal, biber, balkabağı karotenoidli besinler D vitamini emilimini artırarak dolaylı yoldan kemik sağlığını da güçlendirir.