1. Genç Kadınlarda Meme Kanseri Artışı Ne Durumda?

Gençlerde meme kanseri riski 45 yaş üstündeki kadınlara göre daha azdır. Aile öyküsü, özellikle genç yaşta birinci derece akrabalarda meme kanseri gelişen kadınlarda, ilk risk faktörüdür. Her yaş grubundaki kadınlara rutin kendi kendine meme muayenesi veya klinik muayene yapılması önerilmektedir.

2. Genç Anne Olmak Meme Kanserinin Risk Faktörlerinden Biri Midir?

İlk çocuğunu 35 yaşında veya daha genç yaşta doğuran kadınlarda meme kanseri riski azalma eğilimindedir. İlk çocuğunu daha ileriki yaşlarda doğuran kadınlarda ise risk artar. Hamilelik sırasında meme hücreleri hızla büyür ve bu da genetik hasar varsa kanser riskini artırabilir.

3. Meme Kanserine Yakalanan Bir Kadın Anne Olabilir Mi?

Evet, meme kanseri tedavisinden sonra birçok kadın hamile kalabilmektedir. Meme kanseri tedavisinden sonra hamile kalmak güvenli olsa da bazı riskler de vardır.

4. Tedavi Süresince Hamile Kalınabilir Mi?

Tedavi sırasında kullanılan ilaçların hastanın vücudundan temizlenmesi gerekmektedir. Kemoterapiden sonra hamile kalmaya çalışmadan önce en az 1 yıl beklenmelidir. Her ilacın vücuttan temizlenmesi farklı bir süre alır.

5. Ailesinde Meme Kanseri Öyküsü Olan Kadınlar Korunma Amaçlı Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlar için risk azaltma seçenekleri arasında sağlıklı kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak, alkolü sınırlamak, sağlıklı yiyecekler yemek, sigara içmemek gibi yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Ayrıca hormonal tedavi ilaçları ve risk azaltıcı cerrahi gibi başka seçenekler de mevcuttur. Hastaya doktoru ile iletişime geçmesi ve kişiye özel bir tarama programına girmesi önerilmektedir.