Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan İzzet Günay, sanat hayatına 1934 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde başladı. Babası Necati Bey'in yöneticiliğini yaptığı Salacak şehir hatları vapurları iskelesi çevresinde büyüdü. İlköğrenimini Deniz Lisesi'nde başlatan Günay, askerlik düşüncesi nedeniyle bu okuldan ayrılarak eğitimini Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı.

Sanat Hayatına Başlangıç

İzzet Günay'ın sanat kariyeri, 1957 yılında Dormen Tiyatrosu'na yaptığı başvuruyla profesyonel bir şekilde başladı. "Kara Ağaçlar Altında" adlı oyunla tiyatro sahnesine çıkan Günay, daha sonra pek çok önemli yapımda yer aldı. "Sokak Kızı İrma", "Pasifik Şarkısı Zafer Madalyası" gibi oyunlarla tiyatro kariyerini şekillendirdi ve sahne amirliği de yaptı.

Fazıl Say’dan Ahmet Çakar’a Sert Sözler: İdil Bilgen’e Yapılan Eleştiriler Haksız mı, Destek Mesajının Arkasında Ne Var? Fazıl Say’dan Ahmet Çakar’a Sert Sözler: İdil Bilgen’e Yapılan Eleştiriler Haksız mı, Destek Mesajının Arkasında Ne Var?

Sinema Kariyeri

1958 yılında sinema dünyasına adım atan İzzet Günay, "Kırık Plak" filminde Zeki Müren'in şoförü rolüyle dikkat çekti. Daha sonra "Varan Bir" filmiyle başrol oyunculuğuna geçiş yaptı ve Türk sinemasının önemli filmlerinde yer aldı. 1964 yılında "Ağaçlar Ayakta Ölür" filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en başarılı oyuncu seçildi.

Müzik Kariyeri ve Sonraki Yıllar

Sinemadaki başarısının yanı sıra İzzet Günay, ekonomik nedenlerle 1973 yılında başlayarak 7 yıl süreyle klasik Türk Sanat Müziği dalında solistlik yaptı. 1985 yılında açtığı antikacı dükkanını 14 yıl işlettikten sonra 1999 yılında dükkanı sattı. Sonraki yıllarda televizyon dizilerinde az sayıda rol aldı.

Editör: Havva Andırır