Instagram'ın Ardından Roblox’a Erişim Engeli! 

Son dakika gelişmesi... Instagram'ın erişim engeli tartışmaları sürerken, Türkiye'de popüler olan çevrimiçi oyun platformu Roblox da erişim engeline takıldı. 15 milyondan fazla oyuncunun kayıtlı olduğu Roblox’a Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildi. Kararın gerekçesi olarak, çocukların istismarına neden olacak içeriklerin barındırılması gösterildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Hqdefault-9

Erişim Engeli Kararı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) resmi internet sitesinde yayınlanan karara göre, Roblox oyununa Türkiye üzerinden erişim engeli getirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Çevrimiçi oyun platformu Roblox'un ülkemizde erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı iledir. Karar, UYAP'ta yayınlanması sonucunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından uygulanmıştır." ifadelerine yer verildi.

I Stock 918506156

Roblox Neden Yasaklandı?

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu, çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı gerekçesiyle www.roblox.com/tr internet sitesi ve uygulama marketlerindeki linklerine erişim engeli talep etti. Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği, sunulan dilekçe ve ilgili internet adreslerine dair araştırma tutanaklarını inceledikten sonra, "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un 8/A1'nci maddesi gereğince erişim engeli kararı verdi.

Roblox Jqas Cover.jpg

Adalet Bakanı Tunç'un Açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Roblox'un erişime kapatılmasıyla ilgili olarak, "Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür." açıklamasını yaptı. Bakan Tunç, çocukların üstün yararının gözetilmesi gerektiğini vurgularken, teknolojinin olumsuz yönde kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Sigara Fiyatları Uçuşa Geçti; Tüketicilere Bir Darbe Daha Sigara Fiyatları Uçuşa Geçti; Tüketicilere Bir Darbe Daha

Instagram Takipci Kasma

Ekrem İmamoğlu'ndan Tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara tepkisini X (eski adıyla Twitter) hesabından dile getirerek, "Instagram’dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan ve kullanıcıların oyun geliştirebildikleri çevrimiçi oyun platformu Roblox'a da erişim yasağı gelmiş olması akıl alır gibi değil. Bu kararları verenler yeni dünyadan, ekonomiden, teknolojiden bihaber akıllar." ifadelerini kullandı.

4F756D9C266Fe15E6D7Eb8A3E56998B3

Roblox Ne Zaman Açılacak?

Roblox'a 7 Ağustos tarihinde getirilen erişim yasağının ne zaman kaldırılacağına dair henüz bir bilgi bulunmuyor. Oyunseverler, bu engelin ne zaman kalkacağını merakla bekliyor.

9Dfb8Ec2Bd1908Df13Bbf182878Eda03-1

Wattpad'e de Erişim Engeli Getirilmişti

Öte yandan, erişim engeli kararı ile birlikte adı anılan uygulamalardan biri de Wattpad oldu. Hikaye yazma ve okuma üzerine geliştirilen platform ile ilgili erişim engeli kararı, Temmuz ayında Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı kararla uygulanmıştı.

9Dfb8Ec2Bd1908Df13Bbf182878Eda03-2

Türkiye'de popüler platformlara getirilen erişim engeli kararları, kullanıcılar arasında büyük yankı uyandırıyor. Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı kararla Roblox'a erişim engeli getirilmesi, çocukların korunması amacıyla yapıldığı belirtilse de, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş tartışmalara neden oldu. Erişim engelinin ne zaman kalkacağı ise belirsizliğini koruyor.

Editör: Ali Çakar