Altınay savunma ne kadar lot veriyor, halka arz oldu mu? Altınay savunma ne kadar lot veriyor, halka arz oldu mu?

Sıkı para politikaları son dönemde etkisini göstermeye devam ediyor. Artan faiz oranları ve kredi kartı taksitli işlemlere getirilen kısıtlamalar tüketicileri zor durumda bırakırken, diğer yandan esnaf da artan ücretlerden şikayetçi. Cebinde nakit parası olmayanlar için alternatif olan kartın POS cihazlarından geçmesi dönemi sona erip işyerleri IBAN havalesine geçerken, bakanlık vergi kaçakçılığına yol açtığı gerekçesiyle ağır idari tedbirler almaya başladı. komisyon ödenmedi, fatura düzenlenmedi ve müşteriden ek hesap masrafları kesildi.

Yaşam koşulları tüccarları da etkilemeye başladı. Kâr marjlarının daralması ve POS maliyetlerinin artması, üye işyerlerinin IBAN'a geçiş sürecini başlatırken, bazı işletmeler kredi kartı ücretlerinden kaçınmak için IBAN ile ödeme yapma veya nakit sağlama gibi kurallar sunmaya başladı.

IBAN İLE PARA ÖDERİRKEN DİKKAT EDİN

IBAN ödemelerinde makbuz veya fatura düzenlenmemesi kayıt dışı işlem anlamına gelebileceği gibi vergi kaçakçılığının da yolunu açabilir. IBAN ile ödeme yapılması durumunda makbuz veya faturanın bulunmaması müşterinin tüketici haklarını ortadan kaldırır ve ayıplı mal ve hizmet durumunda yasal haklarını savunma ihtiyacını ortadan kaldırır. Öte yandan bu ödemeler kişisel hesaplara yapıldığı için ödeme yapmama gibi durumlar oluşabilmekte ve tüketicinin ödemeyi yaptığını ispatlaması zorlaşmaktadır. İşletmeler kredi kartı ücretlerinden kaçınmak için maliyet avantajını kullanıyor.

İŞLETMELERE CİDDİ DENETİM GELİYOR 

Ancak kayıt dışı işlemlere olanak sağlayan IBAN ödeme ekstreleri, işletmeler için vergi kaçakçılığı riski taşıyor. Kayıt dışı işlemlerin ve vergi kaçakçılığının önünü açan IBAN ödemelerine finans departmanından çok sayıda para cezası veya ceza uygulanmasına karar verildi. Konuyla ilgili uzmanlardan hem tüketiciye hem de işletmeye yönelik uyarılar devam ediyor. IBAN ödemesi birçok sektörde varlığını sürdürürken, IBAN inceleme sürecinin başladığı ve söz konusu para akışının fatura ile kanıtlanamaması durumunda işletmeye ceza kesileceği bildirildi. Maliye ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili nihai kararı olduğu ve Masak'ın da ayrı bir soruşturma yürütebileceği bildirildi. Tüketici olası bir IBAN ile ödeme yapmak zorunda kaldığında. Nakit gönderim yaparken açıklama kısmına alınan hizmetin yazılması zorunludur. Bu sayede hakları korunmakta ve mağduriyetlerin önüne geçilmektedir.