Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden yapılan ödemelerde açıklama yapılmaması konusunda uyarı yaptı. Bakanlık, açıklama yapılmayan ödemelerin MASAK tarafından merceğe alınacağını ve vergi kaçakçılığıyla mücadelede önemli rol oynayacağını açıkladı.

Para Emekli Maas

IBAN Ödemelerinde Açıklama Neden Önemli?

IBAN ile para transferi kolaylık sağlarken, bazı kişiler tarafından vergi kaçakçılığı için de kullanılmaya başlanmıştı. Kira ödemelerinde açıklama kısmını doldurmadan 'diğer' seçeneğini işaretleyen kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından incelemeye alınıyordu.

Bakanlık, bu sorunu çözmek için IBAN ile yapılan tüm ödemelerde açıklama yapılmasını zorunlu hale getirdi. Açıklama yapılmayan ödemeler, MASAK tarafından vergi kaçakçılığı olarak değerlendirilecek ve hem para gönderen hem de parayı alan işletmeye para cezası kesilebilecek.

1 Mayıs Para Öğretmen

IBAN Ödemelerinde Nasıl Açıklama Yapılmalı?

Vatandaşların IBAN para transferlerinde aldıkları ürün ya da hizmeti anlatan birkaç kelimelik bir açıklama yapması gerekiyor. Örneğin, kira ödemesi için "Kira bedeli", fatura ödemesi için "Fatura bedeli" gibi açıklamalar yapılması yeterli olacaktır.

Nisan Ayi Aile Destek Odemeleri Erken Mi Yatacak Nisan 2024 Aile Destek Parasi Alana Bayram Ikramiyesi Var Mi 1711421665301

IBAN Ödemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • IBAN ile para transferi yaparken mutlaka açıklama bölümünü doldurun.
  • Açıklamada aldığınız ürün ya da hizmeti anlatan birkaç kelime yazın.
  • Boş açıklama bölümü, MASAK incelemelerinde öncelikli olarak ele alınacaktır.
  • IBAN ile ödeme isteyen işletmeleri ihbar edebilirsiniz.
  • IBAN üzerinden yapılan ödemelerde açıklama yapmayan vatandaşlar, işletmelerin ödeme yapılmadığını iddia etmeleri durumunda kendilerini savunamayabilir.