Hac ibadetini yerine getirmek için Mekke'ye giden hacılar, 52 dereceye varan sıcaklıklar nedeniyle hayatlarını kaybediyorlar. Suudi Arabistan'da 24'ü Türk olmak üzere ölen hacı sayısı bini aştı. Kayıp vakalarının da yaşandığı ülkede, insanlar yurtdışından sevdikleri ve yakınlarını aramak için Mekke'ye gidiyor.

Yardım Çığlıkları ve Kayıplar

Son dakika... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgını nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etti Son dakika... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgını nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etti

Uluslararası haber ajansları, Hac ibadetlerini yerine getirmek için Mekke'ye giden 1000'den fazla kişinin, hava sıcaklığının 52 dereceyi bulduğu Suudi Arabistan'da hayatını kaybettiğini yazdı. AFP'nin Arap diplomatlardan edindiği bilgilere göre, ölümlerin büyük bir kısmı sıcak çarpması sonucunda meydana gelirken, çok sayıda kişi ise kayboldu. İnsanların sevdikleri ve akrabalarını bulmak için Suudi Arabistan'a gittiği aktarıldı.

Mısır'dan 1400 Kayıp Başvurusu

Suudi yetkililer, ölen ve hastalanan kişi sayısında bir "aşırılık" olmadığını savunurken, AFP'ye konuşan bir Mısırlı yetkili, ülkesinden 1400 kişinin yakınları için kayıp başvurusunda bulunduğunu söyledi. Sosyal medyada, ölü oldukları iddia edilen yol kenarlarındaki kişilerin görüntüleri paylaşılmaya devam ediyor.

23 Türk Kayıp

BBC Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'nin Cidde'deki Başkonsolosluğu'nun Hac dönemi için oluşturduğu özel kriz hattı, hayatını kaybeden kişilerin kimlik tespiti ve aile yakınlarına bildirim sürecinin devam ettiğini bildirdi. Hayatını kaybeden bini aşkın kişi arasında 23 Türk vatandaşı da bulunuyor.

Mevsim Normallerinin Üzerinde Sıcaklık

Bu yıl hacı adayları için en büyük zorluk, Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine kentlerinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin 1,5-2 derece üzerinde olmasıydı. Pazartesi günü Mekke'deki Ulu Cami'de sıcaklığın 51,8 dereceye ulaştığı belirtiliyor. Suudi yetkililer, hacı adaylarına şemsiye kullanmalarını, bol su içmelerini ve günün en sıcak saatlerinde güneşe maruz kalmaktan kaçınmalarını tavsiye etmişti. Ancak Cumartesi günü Arafat Dağı'nda yapılan dualar da dahil olmak üzere Hac ritüellerinin birçoğu gündüz saatlerinde gerçekleştiriliyor ve saatlerce açık havada kalmayı gerektiriyor.

Gelecekte Daha Tehlikeli Olacak

Hicri takvime göre belirlenen Hac ibadeti her yıl 10 gün geriye kayıyor. Şu an kış mevsimine denk gelen Hac, 2040'lı yıllarda yaz mevsiminin en yoğun hissedildiği aylara denk gelecek. Climate Analytics'te iklim bilimci Fahad Saeed, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bunun çok daha ölümcül olacağını belirtti. Saeed ve Schleussner'in 2021 yılında yayımladıkları bir çalışmaya göre, dünyanın sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde ısınması halinde, Hacca giden hacılar için sıcak çarpması riski beş kat daha fazla olacak.

Suudi Yetkililerin Tavsiyeleri

Suudi yetkililer, hacı adaylarına güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmamalarını ve bol miktarda su tüketmelerini tavsiye ediyor. Ancak Hac ibadetinin belirli ritüelleri nedeniyle, hacı adaylarının büyük bir kısmı gündüz saatlerinde açık havada bulunmak zorunda kalıyor. Bazı hacılar, yol kenarında hareketsiz cesetler gördüklerini ve ambulans hizmetlerinin zaman zaman yetersiz kaldığını anlatıyor.

Hac İbadeti ve Sağlık Riskleri

Hac ibadeti, dünya genelinde milyonlarca Müslüman için büyük bir manevi anlam taşıyor. Ancak, bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle sağlık riskleri ciddi boyutlara ulaştı. Suudi Arabistan'daki sağlık yetkilileri, ölümlerin büyük kısmının kalp krizinden kaynaklandığını belirtirken, sıcak çarpması vakalarının da arttığını ifade ediyor.

Kriz Yönetimi ve Yardım Çağrıları

Bu zor dönemde, Suudi yetkililer ve uluslararası kuruluşlar, hacı adaylarına yardımcı olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye'nin Cidde Başkonsolosluğu'nun kriz hattı, Türk hacı adaylarına yönelik destek sağlıyor ve kayıp vakalarının takip edilmesine yardımcı oluyor. Aileler, sevdiklerine ulaşmak için sürekli bilgi arayışında bulunuyor.

Editör: Zeliha YAKUT