Bir internet sitesinde yazdığı yazıda kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan gazeteci Tolga Şardan’ın yargılanmasına başlandı. Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, Şardan’ın iki ayrı suçtan toplamda beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Tolga Şardan Hakkında Suçlama Nedir?

Tolga Şardan, bir internet sitesinde yazdığı yazıda suç unsuru taşıyan ifadeler kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Şardan, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutuksuz yargılanan Şardan ve avukatları hazır bulundu.

Tolga Şardan Mahkemede Ne Savunma Yaptı?

Sanık Şardan, savunmasında 1988 yılından bu yana kriminal olayları takip eden bir gazeteci olduğunu belirtti. “Her gazeteci gibi ben de haberine sahip çıkan bir gazeteciyim. Söz konusu yazıda yalan bilgilerin bulunduğunu düşünmüyorum” dedi. Şardan, yazısının ardından tutuklanmasının infiale neden olduğunu, yazısının amacının kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu ifade ederek beraatını talep etti.

Cumhuriyet Savcısının Mütalaası

Mahkemede esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Şardan’ın yazısında yer alan ifadelerin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından ‘yargı raporu’ adı altında düzenlendiği yönünde kesin yargı içerdiğini belirtti. Savcı, bu bilginin kamu düzeni ile ilgili olduğu ve halkı yanıltıcı mahiyette olduğu gerekçesiyle Şardan’ın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunu işlediğini kaydetti.

5 Yıla Kadar Hapis Talebi

Savcı, Şardan’ın yazısında devletin yargı organlarında usulsüz ve yasaya aykırı işlemler yapıldığı iddiasının yargı teşkilatını zan altında bıraktığını ve toplumsal güveni zedelediğini belirtti. Bu nedenle Şardan’ın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ ve ‘devletin yargı organlarını alenen aşağılama’ suçlarından toplamda 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Mahkemeden Süre Talebi

Duruşmada, sanık Şardan ve avukatları, açıklanan mütalaaya karşı savunma hazırlayabilmek için mahkemeden süre talep etti. Mahkeme, sanık ve avukatlarına esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapabilmeleri için süre verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Tolga Şardan’ın yazısında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte ifadeler bulunduğu belirtildi. Şardan’ın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ ve ‘devletin yargı organlarını alenen aşağılama’ suçlarından toplamda 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi