Fırat Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, akademik ve bilimsel başarılarıyla dikkat çeken bir isim. Kullanıcılar, Göktaş’ın bilimsel çalışmalarını ve kariyerini merak ediyor. İşte Prof. Dr. Fahrettin Göktaş'ın detaylı biyografisi ve profesyonel geçmişi.

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? Kadir Aydar'a neden siyasi yasak getirildi? Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? Kadir Aydar'a neden siyasi yasak getirildi?

Prof. Dr. Fahrettin Göktaş Kimdir?

Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, 1963 yılında Erzurum’da doğdu. İlköğrenimini Erzurum'da tamamladıktan sonra, 1986 yılında Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Eğitimine burada devam ederek, 1987 yılında Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Yüksek lisansını 1989 yılında Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde tamamladıktan sonra, 1992-1995 yılları arasında İngiltere'nin Bristol Üniversitesi'nde Nükleer Reaksiyon Kinetiği alanında doktorasını gerçekleştirdi. Doktora sonrası çalışmalarını 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Argon National Laboratuvarı'nda sürdürdü.

Akademik ve Profesyonel Kariyer

Prof. Dr. Göktaş, akademik kariyerinde 1996 yılında Doçent unvanını kazanmış, 2001 yılında ise Profesörlük unvanına yükselmiştir. Bilimsel çalışmalarına toplamda 335 atıf yapılmış olup, 45 uluslararası dergide yayımlanmış makalesi ve 47 ulusal ve uluslararası konferansta sunmuş bildirisi bulunmaktadır. Ayrıca, bir uluslararası patenti ve iki yayımlanmış kitabı mevcuttur. Akademik alanda önemli katkılarda bulunan Göktaş, 4 uluslararası ve 2 ulusal dergide hakemlik yapmaktadır ve 5 doktora ile 9 yüksek lisans tezini başarıyla yönetmiştir.

İdari Görevler

Prof. Dr. Göktaş, 1996-2011 yılları arasında Fırat Üniversitesi Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Başkanlığı, 2001-2004 yılları arasında Fırat Üniversitesi Bilgi Kaynakları ve Kütüphane Koordinatörlüğü ve 2005-2011 yılları arasında Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği ve Fakülte Kurulu Profesör Temsilciliği görevlerinde bulunmuştur. 2011 yılında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'ne profesör olarak atanmış, 2010-2013 yılları arasında Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2014-2015 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlk ve Ortaöğretim müfredatlarının yazımında TÜBİTAK Başkan Danışmanı olarak görev almış ve halen TÜBİTAK'ta Akademik Danışman olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim ve Özel Yetenekliler projelerinde yer almaktadır.

Kişisel Bilgiler

Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Üniversitelerarası Kurul (UAK) Denklik Komisyonu üyesi, İhbar ve Şikayetleri Değerlendirme Komisyonu Başkanı ve UAK Başkan Danışmanı olarak görev yapmaktadır. İngilizce’yi çok iyi derecede bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. 16 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararına göre Fırat Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmıştır.

Editör: Havva Andırır