Son Dakika: Meteoroloji Haritayı Güncelledi!

Türkiye, eyyam-ı bahur adı verilen Afrika sıcaklarının etkisi altına gireceği söylentileriyle gündemde. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu konuda yeni uyarılarda bulundu. Aynı zamanda, El Nino etkisi ile İstanbul’a bu kış kar yağma ihtimalinin de gözlemlendiği belirtildi. İşte ülkemizi bekleyen hava durumu detayları...

Son Dakika... Dilan - Engin Polat Çifti Davasında Tahliye Kararlarına Neden İtiraz Edildi? İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Hangi Gerekçelerle Karara Karşı Çıktı? Son Dakika... Dilan - Engin Polat Çifti Davasında Tahliye Kararlarına Neden İtiraz Edildi? İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Hangi Gerekçelerle Karara Karşı Çıktı?

191967-1

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine göre, ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve Ardahan çevreleri ile Van’ın doğu ilçelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olacağı tahmin ediliyor. Yağışların Rize ve Artvin'in kuzeyinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Marmara’nın güneybatısı, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda rüzgârın kuzey yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

C Vcw A V W G Jgy1 Xg2 E7C D L 14 3F045B89

Hava Sıcaklığı ve Rüzgar

Ülkemiz genelinde hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek. Rüzgâr genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneybatısı, Ege kıyıları, İç Anadolu’nun doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esecek.

Depositphotos 13511798 Stock Pho

Kuvvetli Yağış Uyarısı

Rize ve Artvin'in kuzeyinde beklenen kuvvetli yağış nedeniyle ani sel, su baskını, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Sel5

Salı Gününe Dikkat

Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da güzel bir havanın olduğunu ve rüzgârın etkisiyle bunaltıcı sıcakların hissedilmediğini belirtti. Ancak, Salı günü Marmara bölgesinde tekrar yağışların etkili olacağını, Doğu Karadeniz'de ise kuvvetli yağışların görüleceğini ifade etti. Yağışların ardından 4-5 gün boyunca Türkiye genelinde yağış beklenmiyor.

I (1)-33

Eyyam-ı Bahur Sıcaklıkları Gelecek mi?

"Eyyam-ı bahur" teriminin Arapçadan Türkçeye transfer edilmiş bir kelime olduğunu belirten Prof. Dr. Şen, bunun anlamının sıcak hava dalgası olduğunu söyledi. Haziran ve Temmuz aylarında bu sıcak hava dalgalarını sıkça yaşadığımızı, dolayısıyla 31 Temmuz - 1 Ağustos tarihlerinde beklenen sıcak hava dalgasının gelmeyeceğini vurguladı. Havanın hafızası olmadığı için bu tür tahminlerin uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığını ve dikkate alınmaması gerektiğini belirtti. Önümüzdeki günlerde havanın serinleyeceğini ve mevsim normallerine döneceğimizi ekledi.

I-64

Kış Nasıl Geçecek?

Bu kış El Nino etkisi altında olacağımızı belirten Prof. Dr. Şen, sonbaharda yağışların başlayacağını ve serin bir havanın hakim olacağını söyledi. Bu kış İstanbul’a kar yağma ihtimalinin bulunduğunu, net tablonun ilerleyen aylarda daha belirgin olacağını ifade etti. Önümüzdeki 20 gün içerisinde sıcak hava dalgasının beklenmediğini, halkın bu konuda telaşa kapılmaması gerektiğini belirtti. Daha normal hava koşullarına girdiğimizi ve Eylül sonuna kadar bu yazın devam edeceğini söyledi.

66A67460481B65014B08C855

Bölge Bölge Hava Durumu

  • Marmara: Az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgarın güneybatı kesimlerinde kuzey yönlerden kuvvetli esmesi bekleniyor.
  • Ege: Az bulutlu ve açık. Kuzey Ege kıyılarında rüzgar kuzey yönlerden kuvvetli esecek.
  • Akdeniz: Az bulutlu ve açık geçecek.
  • İç Anadolu: Az bulutlu ve açık, kuzeydoğu kesimleri parçalı bulutlu geçecek. Doğu kesimlerinde rüzgar kuvvetli esecek.
  • Batı Karadeniz: Az bulutlu ve açık.
  • Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı ve çok bulutlu, Rize, Trabzon ve Artvin çevrelerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.
  • Doğu Anadolu: Az bulutlu ve açık, doğu kesimleri parçalı bulutlu geçecek. Rüzgar batı kesimlerinde kuzey yönlerden kuvvetli esecek.
  • Güneydoğu Anadolu: Az bulutlu ve açık geçecek.
  • Depositphotos 674454516 Stock Ph

İl İl Hava Durumu Tahminleri

  • İstanbul: 33°C, Az bulutlu ve açık
  • İzmir: 38°C, Az bulutlu ve açık
  • Antalya: 38°C, Az bulutlu ve açık
  • Ankara: 31°C, Az bulutlu ve açık
  • Diyarbakır: 39°C, Az bulutlu ve açık
  • Meteoroloji Duyurdu Sicak Hava G

Meteoroloji haritasının güncellenmesiyle birlikte eyyam-ı bahur sıcaklıklarının Türkiye'yi etkisi altına almayacağı ve hava durumunun mevsim normallerinde seyredeceği açıklandı. Ancak, yerel kuvvetli yağışlar ve rüzgar konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Editör: Ali Çakar