Prof. Dr. Canan Karatay, ekmek tüketimi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sağlıklı yaşam önerileriyle tanınan Karatay, ekmeğin içerisindeki maddelerin bağımlılık yaptığını ve vücutta ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. İşte Karatay'ın açıklamalarının detayları...

Ekmek Bağımlılığı ve Tehlikeleri

Canan Karatay, katıldığı bir YouTube programında ekmeğin içerdiği bazı maddeler nedeniyle bağımlılık yaptığını vurguladı. Ekmekte bulunan mısır şurubu şekeri ve Çin tuzu gibi maddelerin, vücutta hastalıklara neden olabileceğini belirten Karatay, bu maddelerin sürekli tüketim isteği yarattığını ifade etti. Karatay, “Ekmek bağımlılığı uyuşturucu madde bağımlılığına eşittir” diyerek, ekmeğin obezite ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

Karatay’dan Ekmek Bırakma Tavsiyeleri

Ekmek tüketimini azaltmak ve tamamen bırakmak isteyenler için bazı önerilerde bulunan Karatay, bu sürecin birdenbire değil, yavaş yavaş gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Karatay, damak tadını değiştirmek için kristal kaya tuzu kullanılmasını önerdi. “Ağzınıza kristal kaya tuzu koyun ve emin. Damakta meydana gelen umami denilen beşinci bir duyu var. Bunu bir Japon hekim buldu” diyerek, ekmekten kaynaklanan bağımlılığı azaltmanın yollarını açıkladı.

Glutamat ve Früktoz Tehlikesi

Ekmekte bulunan glutamat ve früktozun, tüketildikçe daha fazla yeme isteği uyandırdığını belirten Karatay, bu maddelerin gıda endüstrisinin bir oyunu olduğunu söyledi. Karatay, “Hepsinde glutamat var, diğer adıyla Çin tuzu. Hepsinde früktoz yani mısır şurubu şekeri var. Siz devamlı yedikçe onları istiyorsunuz. Çünkü endüstrinin müthiş oyunu. Sizi bağımlı yapıyor” dedi.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ekmek yerine köy yumurtası tüketilmesini tavsiye eden Karatay, “Doyamıyorum diyenlere cevabım köy yumurtası yesinler. Günde 10 tane yumurta yesinler, hiçbir şeyleri kalmaz” şeklinde konuştu. Ayrıca, yemeğin yanında turşu ve soğan yenilmesini de öneren Karatay, “Ama pilavsız olacak. Ekmek yemeyin, pilav yemeyin, ev turşusu ve soğan yiyin” diyerek sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.