Ehliyet Sınavlarında Süre ve Kurallar Değişti

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliklerine göre, ehliyet sınavlarında süre ve bazı kurallar yenilendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu düzenlemeler, sürücü adaylarının sınav süreçlerinde önemli değişiklikler getiriyor.

Kimler Ehliyet Sınavlarından Men Edilecek?

Yeni düzenlemeye göre, sürücü belgesi sınavlarına başkasının yerine girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokan veya buna teşebbüs edenler 5 yıl boyunca sınavlara katılamayacak. Bu süre, önceki yönetmelikte 2 yıl olarak belirlenmişti.

KPSS Ön Lisans 2024'te 50, 55, 60, 65, 70, 75 ve 80 Puanla Hangi Kurumlara Atanabilirsiniz? Düz Memur Atama Puanları Ne Kadar? KPSS Ön Lisans 2024'te 50, 55, 60, 65, 70, 75 ve 80 Puanla Hangi Kurumlara Atanabilirsiniz? Düz Memur Atama Puanları Ne Kadar?

Direksiyon Eğitimi Dersleri Nasıl Düzenlenecek?

Direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onaylanmış iki farklı rotanın bulunduğu güzergahta yapılacak. Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edecekleri, standartlara ve engel durumlarına uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecekler.

Kurum Açma İşlemleri ve Kayıt Süreçlerinde Değişiklikler

Kurum açma işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi için ise 20 gün ek süre verilecek. Kurslara kayıt sırasında yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunluluğu getirildi. Ayrıca, sahteciliğin önlenmesi amacıyla kayıt esnasında kurs tarafından kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme aktarılacak.

Sınav Hakları ve Uygulama Süreleri

Teorik sınavlar sonucunda başarılı olan kursiyerlerden kendi isteğiyle kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanlar, 3 yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacaklar. Uygulama sınav süresi ise 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Sınavlar, 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak.

Yeni Düzenlemelerin Diğer Detayları

Kursiyerler, geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede giremezlerse aynı hamleyi bir kez daha yapabilecekler. "A1" sınıfı sertifika almak isteyenler, yönetmelikte belirlenen direksiyon eğitimi dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak sınavda başarılı olmaları halinde sertifika alabilecekler. Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.

Hizmet İçi Tamamlama Eğitimi

Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacıyla en geç 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak. Bu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Editör: Murat Serdar Yıldız