Türkiye sendikacılık tarihinde bir ilke imza atan Arzu Çerkezoğlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) ilk kadın başkanı olarak dikkat çekmektedir. Uzun yıllar boyunca sosyal haklar ve işçi hakları mücadelesinde aktif rol oynamış olan Çerkezoğlu, sendikal harekete liderlik etme yeteneğiyle öne çıkıyor. Peki, Arzu Çerkezoğlu kimdir ve sendikacılık alanındaki yolculuğu nasıldır?

Arzu Çerkezoğlu Kimdir?

11 Ağustos 1969'da Artvin'in Şavşat ilçesinde doğan Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden patoloji uzmanı olarak mezun olmuştur. Öğrenci hareketlerine katılarak gençlik yıllarında siyasi bilincini geliştiren Çerkezoğlu, İstanbul Öğrenci Dernekleri Federasyonu'nun kurucu genel sekreterliğini üstlenmiştir. Sağlık alanında çeşitli sendikalarda önemli görevler almış, Tüm Sağlık Sen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nda (SES) şube başkanlığı yapmıştır. 2001 yılında Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'na (Dev Sağlık-İş) katılan Çerkezoğlu, burada genel başkanlık görevini üstlenmiştir.

28 Ekim Tatil mi, Okullar Yarım Gün Mü? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resmi Tatil mi? İşte Merak Edilen Detaylar! 28 Ekim Tatil mi, Okullar Yarım Gün Mü? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resmi Tatil mi? İşte Merak Edilen Detaylar!

DİSK Genel Sekreterliği ve Genel Başkanlık Süreci

2013 yılında DİSK Genel Sekreterliği'ne seçilen Arzu Çerkezoğlu, Gezi Parkı protestoları sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "aşırı sendikacı" olarak nitelendirilmiştir. 2016 yılında Diyarbakır'da yaptığı bir konuşma nedeniyle gözaltına alınsa da serbest bırakılmıştır. 2018 yılında Kani Beko'nun istifası sonrası yapılan 15. Genel Kurul'da DİSK'in ilk kadın genel başkanı olarak seçilmiştir. Çerkezoğlu, bu pozisyondaki hedefinin kadın işçilerin örgütlenmesini ve temsil oranlarının artmasını sağlamak olduğunu vurgulamıştır.

Özel Hayatı ve Aktiviteleri

Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipleri Birliği'nin ikinci başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu ile evlidir. Sendikacılık alanında gösterdiği kararlılıkla Türkiye'deki işçi hareketlerinin önemli figürlerinden biri haline gelmiştir. 

Editör: Havva Andırır