Dilan Polat Çıktı mı?
Sosyal medya fenomeni Dilan Polat'ın tahliye talebi mahkeme tarafından reddedildi. Dilan Polat ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 28 şüpheliye ilişkin hazırlanan iddianame sonrası, mahkeme tensip zaptında 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Dilan Polat ve diğer tutuklu sanıklar, İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, dört sanığın itirazını reddetti. Evrakları eksik olan Dilan Polat'ın durumu yeniden değerlendirildi ve itirazı mahkeme tarafından bir kez daha reddedildi.
MASAK Raporunun Detayları Ortaya Çıktı
Soruşturma kapsamında daha önce Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konuldu. MASAK tarafından hazırlanan 908 sayfalık raporda, Dilan Polat'ın 2020-2023 yılları arasında üç gayrimenkul satın aldığı, hesabına 5 milyon 400 bin lira girdiği ancak hesaplarında şüphe uyandıracak bir veri bulunmadığı belirtildi. Raporda, Dilan Polat'ın ticari ve finansal işlemlerde karar yetkisinin olmadığı, karar vericilerin Engin ve Sezgin Polat olduğu kaydedildi.
Engin Polat’ın Hesaplarındaki Detaylar
MASAK raporunda, Engin Polat'ın hesabına 2020-2023 yılları arasında 71 milyon 904 bin lira giriş, 144 milyon 208 bin lira çıkış olduğu, bu yıllar arasında üç araç ve altı gayrimenkul aldığı belirtildi. Raporda, yasa dışı bahisle ilgili bir tespit bulunmadığı ve aile şirketlerinin ticari kapasiteleri dikkate alındığında mal varlığı konusunda gerçekleşen işlemlerin elde edilen gelirlerle orantılı olduğu bilgisi verildi. Ancak, Engin Polat'ın yasal defterlerin yanı sıra vergi matrahını azaltıcı şekilde kayıtlarını diğer kayıt ortamlarında tutarak kaçakçılık (çift defter tutma) suçunu işlediği vurgulandı.
Dilan Polat İçin Mahkeme Ne Karar Verdi?
İddianamede, soruşturmaya konu şahıs ve şirketlerin hesaplarına yasa dışı yoldan devşirilen paranın açık ve kolayca tespit edilebilir şekilde gönderilmesini beklemenin doğru bir yaklaşım olmadığı ifade edildi. Savcı, şahıs ve şirketlerin profesyonel bir taktik ve organizasyonla nihai amaçlarını perdelemek için güzellik ve kozmetik sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket kurup, bu faaliyetler sırasında şirketler arasında paraları gezdirerek, sahte faturalardan ve nakit para çekim ve yatırımlarından faydalanarak gerçek ticari faaliyetlerden elde edilen paralarla yasa dışı yoldan gelen paraları harmanladığını belirtti.
Bu yöntemle paraların kontrol edilemez hale getirilmeye çalışıldığı ve bazı yüksek tutarlı paraların kripto cüzdanlarla muhafaza edilip ilgililere aktarıldığı, bu şekilde aklama sürecinin işletildiği kanaatine varıldı. Bu tespitler doğrultusunda mahkeme, Dilan Polat ve diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.