Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut anayasayı “ruhunu ve manasını yitirmiş bir metin” olarak değerlendirerek, Türkiye için zamanın ruhuna uygun, kapsayıcı, sivil ve özgürlükçü bir anayasa yapılmasının önemini vurguladı. Erdoğan, “Zamanın ruhuna uygun, toplumu dizginleyen değil, dinamizm kazandıran, Türkiye’ye yakışır bir toplum sözleşmesi niteliğinde, kapsayıcı, sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapmak siyaset kurumunun milletimize vaadi ve borcudur” şeklinde konuştu.
Yeni Anayasa Çalışmaları Ne Aşamada?
Yeni yasama yılının 1 Ekim’de başlamasıyla birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündeminde öncelikli olarak yeni anayasa çalışmaları yer alacak. AK Parti, bu doğrultuda “sivil ve demokratik bir anayasa” hazırlama hedefiyle çalışmalarına hız verdi. İlk olarak akademisyenler ve hukukçuların katılımıyla bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda “Nasıl bir anayasa?” sorusuna yanıt aranacak ve elde edilen sonuçlar rapor haline getirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.
Geçmiş Anayasalar ve Geleceğe Yönelik Beklentiler Neler?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1961 ve 1982 anayasalarının, darbe dönemlerinin gölgesinde yapılan referandumlarla kabul ettirildiğini belirterek, bu anayasaların darbe zihniyetinin izlerini taşıdığını ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin böylesi bir anayasa ile yönetilmeyi hak etmediğini vurgulayarak, 1982 Anayasası’nın yerine 100 yıllık cumhuriyet tecrübelerinden faydalanarak yeni bir anayasa yapmanın ve ülkeyi geleceğe hazırlamanın vakti geldiğini söyledi.
Yeni Anayasa Nasıl Olacak?
Yeni anayasa, eşitlikçi, özgürlükçü ve adaleti esas alan bir anlayışla, toplumun tüm kesimlerini kuşatacak bir yapıtaşı olarak tasarlanacak. Bu anayasa, “Türkiye Yüzyılı”na yakışır bir yapı ve toplumsal dinamizm kazandırma hedefiyle hazırlanacak. Erdoğan, bu süreçte milletin duası ve desteği ile çalışmalara devam edeceklerini belirtti.