Sağlık Bakanlığı 36 bin kontenjanlı personel alımı başvuruları ne zaman, hangi tarihte? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı şartları nedir, hangi branşlara alım yapılacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin kontenjanlı personel alımı başvuruları ne zaman, hangi tarihte? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı şartları nedir, hangi branşlara alım yapılacak?

Her yıl dünyada yaklaşık 350 bin çocuğun kanser tanısı aldığını ifade eden Uzm. Dr. Coşkun, “Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü dünya genelinde çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek, hem kanserli çocuklara hem de ailelerine destek olmak amacıyla her yıl 15 Şubat’ta kutlanmaktadır. Yine bu özel günde düzenlenen etkinlikler, toplumun çocukluk çağı kanserleri konusundaki farkındalığının artırılmasında önemli rol oynamaktadır. Her yıl dünyada yaklaşık 350 bin çocuk, ülkemizde ise yaklaşık 4 bin çocuk yeni tanı almakta ve kanser tedavisi görmektedir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü lösemilerdir. Beyin tümörleri ve lenfomalar, lösemileri takip etmektedir” dedi.

Çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerine değinen Uzm. Dr. Coşkun, “Hastaların erken tanı almaları, çocukluk çağı kanserleri konusundaki eğitimin yaygınlaştırılması ile mümkün olabilmektedir. Ebeveynlerin çocuklardaki bulgu ve belirtileri bilmeleri, iyi bir gözlemci olmaları büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle iştahsızlık, halsizlik, açıklanamayan ani kilo kaybı, cilt altı morarma, burun ve diş eti kanamaları, nedeni bulunamayan ateş, şiddetli bacak ağrıları, kusmanın eşlik ettiği şiddetli baş ağrısı, ani görme değişiklikleri varlığında dikkatli olunmalı ve sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu sayede hızla tanı konulması ve bu hastaların tam donanımlı onkoloji merkezlerinde bu konuda eğitim almış uzmanlar tarafından tedavilerinin yapılması, kanserle mücadelede başarıya ulaşabilme açısından oldukça önem arz etmektedir” diye konuştu.

Toplumun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmesinin önemine değinen Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Çağrı Coşkun, “Multidisipliner tedavi yaklaşımlarının gelişmesi ile kemoterapi, radyoterapi ve cerrahideki gelişmeler ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerindeki sağkalım oranlarının artmasını sağlamıştır. Ayrıca gerekli görülen durumlarda kemik iliği nakli, hedefe yönelik ilaç tedavileri de kullanılmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavi süreci uzun ve yorucudur. Dolayısıyla hem çocukları hem de ailelerini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu halk sağlığı sorununa yönelik önlem ve tedavi planlama stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Toplumun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmesi, erken tanı ve tedavi için çocukluk çağı kanserlerinin bulgu ve belirtilerinin farkındalığının artırılması faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.