İngiltere'de yaşanan beklenmedik bir durum, cezaevi sistemini sarstı. 10 Eylül 2024 tarihinde 37 mahkum, hükümetin hapishanelerdeki aşırı kalabalığı azaltma amacıyla uyguladığı erken tahliye programı çerçevesinde yanlışlıkla serbest bırakıldı. Bu durum, ülke genelinde büyük bir tartışma yarattı.

AMERİKA HAYALİ GREEN CARD BAŞVURUSU 2024-2025Green Card başvurusu ne zaman, hangi tarihte ve nasıl yapılır? Green Card (Yeşil Kart) başvuru şartları AMERİKA HAYALİ GREEN CARD BAŞVURUSU 2024-2025Green Card başvurusu ne zaman, hangi tarihte ve nasıl yapılır? Green Card (Yeşil Kart) başvuru şartları

Yanlış Tahliyenin Sebebi Nedir?

Adalet Bakanlığından gelen bilgilere göre, mahkumların yanlışlıkla tahliye edilmesi, yürürlükten kaldırılan mevzuat kapsamında kaydedilmesinden kaynaklandı. Bu hata, belirli suçlardan mahkum edilenlerin serbest bırakılmasını engelleyen muafiyetlerin göz ardı edilmesiyle gerçekleşti. Tahliye edilen mahkumlardan 5'inin hâlâ cezaevine dönmediği belirtildi.

Ne Yapılıyor?

İngiltere Adalet Bakanlığı sözcüsü, Sky News'e yaptığı açıklamada, yanlış tahliye edilen mahkumların acilen gözetim altına alınması için polisle işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Mahkumiyet kararlarının geçerliliğini koruduğunu vurgulayan sözcü, "Suçlular tahliye edildiklerinden bu yana izlenmektedir ve yakında yeniden parmaklıklar ardına döneceklerdir" ifadelerini kullandı.

Aşırı Kalabalık Sorunu

İngiltere ve Galler'deki hapishanelerde aşırı kalabalık, uzun bir süredir sorun teşkil ediyor. 10 Eylül'de 1750 mahkumun erken tahliye edilmesiyle birlikte, İngiltere ve Galler'deki cezaevlerinde yaklaşık 88 bin 521 mahkum bulunuyordu. Hükümetin, hapishanelerdeki doluluk oranını azaltmak amacıyla Estonya'da cezaevi kiralamayı düşündüğü iddiaları da gündeme geldi.

Editör: Havva Andırır