Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında, Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi’ne ilişkin önemli bir karar alındı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Çelik Kubbe nedir, özellikleri nelerdir, hangi savunma sistemleriye entegre edilecek?

Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen Çelik Kubbe, birçok hava savunma sistemi, radar, elektro-optik sistem, haberleşme modülü, komuta kontrol istasyonu ve yapay zekayı içeren bir “sistemler sistemi” olarak tanımlanıyor. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre, Çelik Kubbe ile KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri entegre bir şekilde çalışabilecek. Bu sistemler, hedefin hassas takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemlerle birlikte görev yapacak.

Çelik Kubbe İçerisinde Hangi Sistemler Bulunacak?

Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak. İçerisinde birçok hava savunma silah sistemi, radar, elektro-optik sistem, haberleşme modülü, komuta kontrol istasyonu ve yapay zekayı barındıracak. Bu entegrasyon, Türkiye’nin hava savunma kapasitesini artıracak ve tehditlere karşı daha etkili bir koruma sağlayacak.

İlk Üye: KORKUT C-RAM

Çelik Kubbe Sistemi’nin geliştirme faaliyetleri devam ederken, test faaliyetlerine de başlanıldı. Bu kapsamda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatına karşı hava savunma) görevlerini gerçekleştirme yönünde önemli bir kazanım elde edildi. KORKUT, 2016 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. ASELSAN tarafından yapılan değişikliklerle katmanlı yapıya kavuşan sistem, C-RAM tehditlerine karşı etkili hale getirildi.

KORKUT’un Test Başarısı

KORKUT tarafından ateşlenen parçacık sayısı artırılmış 35mm’lik ATOM Akıllı Mühimmatı ile hava hedefi az sayıda mühimmat sarf edilerek başarıyla imha edildi. Böylelikle Çelik Kubbe Sistemi içerisinde yer alacak KORKUT’un, C-RAM görevini gerçekleştirebileceği doğrulanmış oldu. Bu testler sırasında KORKUT, C-RAM kategorisindeki bir hava hedefine karşı başarıyla denendi ve test senaryosu kapsamında radarla tespit edilen hedefe, KORKUT Silah Sistemi tarafından AKR Radarı aracılığıyla kilit atıldı ve angajman gerçekleştirildi.

Instagram Türkiye'de Yeniden Erişime Açıldı: Uzun Süren Engelin Ardından Açıldı. Instagram Türkiye'de Yeniden Erişime Açıldı: Uzun Süren Engelin Ardından Açıldı.

Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi, Türkiye’nin hava savunma alanındaki gücünü ve yeteneklerini önemli ölçüde artıracak. Bu sistem, ülkenin hava sahasını daha güvenli hale getirecek ve olası tehditlere karşı daha etkili bir koruma sağlayacak.

Editör: Murat Serdar Yıldız