Bakanlık Düğmeye Bastı: Fiyat Artışlarının Ardından İhracat Yasağı Geliyor Bakanlık Düğmeye Bastı: Fiyat Artışlarının Ardından İhracat Yasağı Geliyor

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara'da beklenen büyük depremin 7,6 büyüklüğünde olabileceğini belirterek, bu depremin bazı illeri etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Şengör, Türkiye'de son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin tam 11 ili etkisi altına alarak büyük bir yıkıma neden olduğunu hatırlattı.

Zayıf, eski yapı stokunun olduğu ve yanlış yapılaşmanın yaşandığı bölgelerde büyük bir yıkıma neden olan depremde binlerce ev yıkılırken, 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği vurgulandı. Uzmanların deprem tehlikesine dikkat çektiği bir dönemde Prof. Dr. Şengör'ün açıklamaları büyük önem taşıyor.

Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da beklenen ve Marmara Bölgesi'ni büyük ölçüde etkileyecek olan depremin 7,6 büyüklüğünde olabileceğine işaret etti. Daha önce 7,2 ve 7,4 arasında bir deprem beklentisinden bahsedildiğine dikkat çeken Şengör, "Silivri'den itibaren kırılmaya başlayıp İzmit'e doğru gelişebilir. Hemen arkasından Tekirdağ'a doğru giden kol da kırılabilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şengör, yeni bir fay hattının bulunduğunu duyurarak, "Şimdi bunların herhangi bir tanesinin kırılması tabii İstanbul'da büyük yıkım yapacak ama Tekirdağ'da da yapacak. Tekirdağ - İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek. İstanbul'un doğusunun İzmit'e kadar gideceği ve Marmara'nın güneyindeki Bursa ve Balıkesir ovalarının da etkileneceği" uyarısında bulundu.

İstanbul'da yaşanabilecek büyük depremin Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şengör, yetkililerin acil kentsel dönüşüm planını devreye almasını talep ederken, bağımsızlık için İstanbul'u korumanın şart olduğuna vurgu yaptı.