Borsa İstanbul'da düşüş devam etti: BIST 100 yüzde 4.50 geriledi

Gübretaş hisseleri yüzde 10 düştü

Halka arz hisselerinde de düşüş yaşandı

Moody's'in kredi notu değerlendirmesinin gecikmesi etkisi yarattı

Faiz artırımlarının etkisi devam ediyor

Yabancı yatırımcı alım yapmadı

Borsa İstanbul'da geçen hafta genelinde yaşanan yüzde 5.5'lik düşüşün ardından bugün de satışlar devam etti. BIST 100 endeksi, günü yüzde 4.50'lik kayıpla 7.210 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksi yüzde 4.85, bilişim endeksi ise yüzde 6.7 ile en fazla kaybettiren endeks oldu.

Geçtiğimiz hafta gündeme gelen ve endekste önemli bir ağırlığa sahip olan Gübretaş'ın hisselerinde bugün de düşüş yaşandı. Gübretaş hisseleri, 15 Aralık cuma gününü 360 liradan kapatmıştı. Bunun ardından firma, SPK'ya yaptığı yüzde 300'lük bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun reddedildiğini açıkladı.

Bu haberin ardından piyasada satış baskısı artarken, Gübretaş hisseleri 15 Aralık'tan bu yana 6 işlem gününde yüzde 46.7'yi değer kaybetti.

Bunun yanında yakın zamana kadar hızlı yükselişleriyle gündeme gelen bazı hisselerde geçen hafta derinleşen kayıplar yeni haftaya da taşındı. Sasa hisseleri yüzde 3.6, Hektaş hisseleri ise yüzde 2.5 değer kaybetti.

Son aylarda halka arzı gerçekleşen ve ilk günlerinde art arda tavan olan şirket hisselerinde de bugün yüzde 6 ila 9 arasında düşüşler görüldü.

Analistler, genel satış baskısının yanında bu hisselerde yaşanan düşüşlerin beklenen bir dengelenme olduğunu ifade etti.

Geçen haftaki düşüşte Moody's'in bir önceki cuma beklenen Türkiye kredi notu değerlendirmesini yayımlamaması da etkili olmuştu. Piyasalar kredi derecelendirme kuruluşunun bir not artışına gitme ihtimalini fiyatlıyordu. Beklenen açıklamanın gelmemesi negatif bir etki yarattı.

Borsayı aşağı çeken bir başka neden ise TCMB'nin faiz artırımları sonrası yüzde 90'lara çıkan kredi faiz oranları olarak gösteriliyor. Kredi kullanarak yatırım yapan bir çok yatırımcı bu faiz oranı ile para kazanması zorlaştığı için artık kredi kullanmaktan vazgeçmiş durumda. Bu da özellikle kredi kullanarak satın alınan küçük ve orta ölçekli şirketlerin hisselerini olumsuz etkiliyor.

Faiz artırımlarının bir diğer etkisi de mevduat faizlerinin borsa yatırımlarına alternatif haline gelmesi oldu. 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri yüzde 52'yi aşarken son yaşanan satışların ardından küçük yatırımcının garanti getirisi olan TL mevduata yöneldiği belirtiliyor. Faiz artırımlarından önce TL mevduata faizinin enflasyona oranla çok düşük kalması pek çok tasarruf sahibini getiri arayışına itmiş ve Borsa İstanbul bu arayıştaki ilk duraklardan birisi haline gelmişti.

Tüm bunların yanında yurtdışında Noel tatili sebebiyle işlem yapılmaması bugün piyasada likidite azalmasına yol açtı. Yabancı yatırımcı 15 Aralık haftası itibarıyla son 7 haftada 1 milyar 762 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Son haftalarda ağırlıklı alım tarafında olan yabancıların bugün alım yapmaması borsada düşüşü hızlandırdı.

  • borsa istanbul

  • düşüş

  • gübretaş

  • halka arz

  • kredi faizleri

  • mevduat faizleri

  • yabancı yatırımcı