Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçmişte usulsüz yollarla emeklilik hakkı elde eden kişilerin dosyalarını incelemeye aldı ve haksız yere maaş alan 50 bin emeklinin maaşlarını kestiğini açıkladı. Bayram tatilinin ardından bu kişilere maaş ödenmeyecek.

SGK'nın Yeni Kararı ve Hukuki Süreçler

SGK'nın aldığı yeni kararla birlikte, sahte sigortalar aracılığıyla usulsüz emeklilik yapanlar tespit ediliyor. Sahte sigortalar, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını tamamlamak isteyen kişiler tarafından kullanılan bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu kişiler, gerçekte bir işte çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyor gibi göstererek prim ödemesi yapıyorlar. SGK'nın geliştirdiği sistem sayesinde sahte sigortalar belirleniyor ve bu durumda olan kişiler hakkında yasal işlem başlatılıyor.

ON NUMARA SONUÇLARI SON DAKİKA: 13 Eylül 2024 On Numara çekilişinde büyük ikramiye kazandıran numaralar hangileri? ON NUMARA SONUÇLARI SON DAKİKA: 13 Eylül 2024 On Numara çekilişinde büyük ikramiye kazandıran numaralar hangileri?

Emekli Maaşlarının Kesilmesi ve İade Talepleri

Usulsüz emeklilik tespit edilen kişilerin ilk olarak emekli maaşları kesiliyor. Bununla birlikte, önceki alınan ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi talep ediliyor. Geri ödenecek miktar, kişinin usulsüz yollarla ne kadar süre emekli maaşı aldığına ve alınan miktarlara bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bazı durumlarda, uzun yıllar boyunca emekli maaşı alan kişilerden ciddi miktarlarda iade talep edilebiliyor, örneğin 500 bin TL'ye kadar.

Editör: Murat Serdar Yıldız