AK Parti’nin kurucularından ve 2002 yılında kurulan AK Parti hükümetinin ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, 85 yaşında hayatını kaybetti. Yaşar Yakış’ın vefatının nedenine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, ailesine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yakış’ın ölümüne bağlı olarak ileri yaşa bağlı sağlık sorunları ve doğal sebepler neden olmuştur .

Yaşar Yakış Kimdir Aslen Nereli Ne Mezunu?

Doğum ve Eğitim: 1938 yılında Düzce’de doğan Yaşar Yakış, lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu .

Diplomasi Kariyeri: Yakış, diplomasi kariyerine Anvers Başkonsolosluğu muavin konsolosu olarak başladı. Lagos, Roma ve Şam büyükelçiliklerinde görev yaptı ve Brüksel'deki NATO Daimi Temsilciliği'nde çeşitli görevlerde bulundu. 1988’de T.C. Riyad Büyükelçiliği'ne atandı, ardından Kahire Büyükelçiliği ve Viyana’daki Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi’nde Türkiye'nin Daimi Temsilcisi olarak hizmet verdi. Ayrıca, 1992-1995 yıllarında Dışişleri Bakanlığı'nda Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü .

Siyasi Kariyer: 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)’nin kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu. 3 Kasım 2002’de Düzce’den milletvekili seçildi ve AK Parti hükümetinin ilk Dışişleri Bakanı olarak 18 Kasım 2002’de göreve başladı. Bir sonraki hükümet değişikliğinde bu görevini Abdullah Gül’e devretti​.

Sonraki Yıllar ve İhraç: Milletvekilliğinden sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. 2016 yılında AK Parti’den ihraç edilen Yakış, bu durumdan dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu şekilde düşünen insanlarla aynı karede görünmek beni rahatsız eder” demişti​.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oyun Platformlarının Gençler Üzerindeki Zararlı Etkilerini Vurguladı! Şiddet ve Sapkın Akımlar Nasıl Teşvik Ediliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oyun Platformlarının Gençler Üzerindeki Zararlı Etkilerini Vurguladı! Şiddet ve Sapkın Akımlar Nasıl Teşvik Ediliyor?

Yaşar Yakış Neden Öldü?

Yaşar Yakış, uzun bir diplomasi ve siyaset kariyerine sahip bir figür olarak anılmaktadır. Sağlık durumu hakkında net bilgi olmamakla birlikte, ölümünün ileri yaşa bağlı doğal sebeplerden kaynaklandığı bildirilmektedir.

Editör: Murat Serdar Yıldız