MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrılarının ardından, terörist başı Abdullah Öcalan ile önemli bir gelişme yaşandı. 43 ay aradan sonra, Öcalan ile ilk kez bir görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmeyi, Demokrasi ve Birlik Partisi (DEM) Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan duyurdu.

Görüşme Ne Zaman Gerçekleşti?

Ömer Öcalan, 23 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Öcalan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sayın Abdullah Öcalan ile en son yüz yüze yapılan görüşme 3 Mart 2020 tarihiydi. Aile olarak yıllar sonra 23 Ekim 2024 günü Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdik” ifadesini kullandı. Ayrıca, bu yasal hakkın koşullar ne olursa olsun devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Öcalan Ne Mesaj Verdi?

Görüşme sonrası Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Öcalan’ın görüşmede “Tarihi sorumluluğumu yerine getirmeye hazırım. Örgüte silah bırakma çağrısı yapacağım” dediğini aktardı. Bu ifadeler, Öcalan’ın barış sürecine yönelik niyetlerini ortaya koyuyor.

Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrasında gündeme gelen 'umut hakkı' nedir ve neden 22 Ekim bir milat? Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrasında gündeme gelen 'umut hakkı' nedir ve neden 22 Ekim bir milat?

Bahçeli’nin Etkisi Ne Olmuştur?

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Umut hakkı” düzenlemesi konusundaki açıklamaları, Öcalan için teşvik edici bir unsur olarak değerlendiriliyor. Selvi, Öcalan’ın, “Buradan tabutla çıkmak istemiyorum” şeklinde bir ifade kullandığını belirtiyor. Bu sözler, Öcalan’ın yaşamsal kaygılar taşıdığını ve çözüm arayışında olduğunu gösteriyor.

1200Xauto (5)-1

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Destek Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Bahçeli’nin çağrısına destek vererek, “Cumhur İttifakı tarihi bir pencere açtı. Açılan bu tarihi pencerenin kişisel hesaplara kurban edilmemesini istiyoruz. Hep beraber terörün olmadığı Türkiye’yi inşa edelim” dedi. Bu destek, sürecin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

Editör: Mehmet Çetil