Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2023/10442, 2023/9228 sayılı yakın tarihli bir kararında iş mahkemesince verilen kararı bozdu. Söz konusu karara konu dosyaya göre, bir işçi 2021 yılında iş mahkemesine dava açarak, 14 Kasım 1997 tarihinden 10 Haziran 1998 tarihine kadar çalıştığı işyerinde işverenin sigorta primlerini yatırmadığını sonradan öğrendiğini, sigorta başlangıç tarihinin 14 Kasım 1997 olarak tespit edilmesini talep etti. İş mahkemesi, işçinin talebini kabul ederek söz konusu tarihte 1 gün çalışması bulunduğuna karar verdi.SGK karara karşı istinaf başvurusunda bulundu.
İşe giriş bildirgesi bulunmasının sigortalılığın oluşumu yönünden çalışma olgusunu ispata yeterli olmadığını, fiili ve gerçek çalışmayı ortaya koyan belgeler olarak aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesinin zorunlu olduğunu belirten SGK, iş mahkemesinin kararının iptalini istedi. Bölge adliye mahkemesi SGK’nın istinaf başvurusunu reddetti. SGK bunun üzerine temyiz başvurusunda bulunarak konuyu Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay kararında, bu tür davalarda öncelikle SGK’ya başvuru yapılması gerektiği belirtildi. Yapılan bu başvuru hakkında SGK’nın ret iradesini gösterir işlem veya eyleminin olduğunun belgelenmesi için kesin süre ihtaratlı önel verilmesi, bu süre içerisinde dava şartı eksikliğinin tamamlanmaması halinde davanın usulden reddedilmesi, dava şartının tamamlanması halinde ise davanın esasına girilerek varılacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği ifade edildi.
Yargıtay'ın iş mahkemeleri kanunu uyarınca verdiği karar, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin konularda dava açılabilmesi için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) müracaat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle, erken emeklilik taleplerinde SGK'ya başvurmanın önemini bir kez daha gösteriyor.
Örneğin, bir işçinin iş mahkemesine açtığı dava sonucunda SGK'ya başvurması istendi. İş mahkemesinin kararının ardından SGK'nın ret iradesini gösterir işlem veya eylemin belgelenmesi gerektiğine dikkat çekilen Yargıtay kararında, bu süreçlerin tamamlanmaması durumunda davanın usulden reddedileceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın, kademeli emeklilikle ilgili henüz bir çalışma olmasa da gelecekte böyle bir olasılığın dışlanmadığını söylemesi, erken emeklilik bekleyen milyonlar için umut ışığı oluşturuyor. Ancak şu an için SGK'ya başvuru yaparak mahkeme sürecini başlatanlar, Yargıtay kararıyla desteklenmiş durumda. Kademeli emeklilik için gelecek açıklamaları beklerken, erken emeklilik için adım atmak isteyenler için SGK başvurusu kaçınılmaz bir adım olarak öne çıkıyor.