Gündem

Sahura kalkmadan tutulan oruç kabul olur mu DİYANET, sabah niyet etsem olur mu, Sahur yapılmazsa ne olur?

Abone Ol

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sahur ile ilgili detaylar merak konusu oluyor. Sahur vakti ile imsak vakti arasındaki zaman dilimi, oruç tutacak olan kişiler için önemli bir konudur. Sahurun dindeki önemi ve sahura kalkmanın gerekliliği konusunda Diyanet'in yaptığı açıklamalar, oruç ibadetini yerine getirecek olanları aydınlatmaktadır.

Sahur, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.), sahura kalkmanın önemini vurgulamış ve ümmetine de bunu tavsiye etmiştir. Sahur yemeğindeki bereketin, Müslümanların oruç ibadeti ile diğer toplulukların oruç ibadeti arasındaki önemli bir fark olduğu belirtilmiştir.

Âlimler, sahura kalkmanın ve sahur yemeğinin oruca dayanma gücü verdiğini, maddi ve manevi bereketlere vesile olduğunu ifade etmişlerdir. Sahura kalkmak, seher vaktini uyanık geçirerek dua etmek ve istiğfar etmek suretiyle manevi lezzetlerle başlanan bir ibadettir. Sahur, orucun daha canlı ve şevkli bir şekilde tutulmasına yardımcı olur.

Halk arasında ise "imsak" terimi, oruca başlanan fecr-i sâdık vakti olarak kullanılır. Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği gibi, oruca imsak vaktinde başlanır ve akşam vaktine kadar oruç tutulur.

Bu nedenle, sahura kalkmanın ve sahurun ihmal edilmemesi gerektiği, oruç ibadetinin daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde yerine getirilmesine katkı sağladığı vurgulanmaktadır.