Rus iş insanı Boris Borisenko, özellikle Adnan Oktar’ın İstanbul Vaniköy’deki lüks villasını satın almasıyla kamuoyunun dikkatini çekmiştir. 2018 yılında Oktar’ın tutuklanması ve mal varlıklarına el konulmasının ardından satışa çıkarılan bu villa, Borisenko tarafından 26 milyon dolara satın alınmıştır. Borisenko, çeşitli yatırım alanlarındaki faaliyetleriyle bilinirken, son dönemde yaşanan bir kaçak inşaat olayıyla tekrar gündeme gelmiştir.

Vaniköy’de Kaçak İnşaat Skandalı

Boris Borisenko’nun adı, bu sefer Vaniköy sırtlarında başlattığı kaçak villa inşaatı ile anılmakta. İstanbul’un en prestijli bölgelerinden birinde, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetki alanında gerçekleşen bu inşaat, büyük bir çevre skandalına dönüşmüştür. İnşaat, ormanlık alanda yapılmış olup, çevre düzenlemeleri ve imar kurallarına aykırı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu durum, yerel yönetimlerin ve halkın tepkisini çekmiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı harekete geçirmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Rolü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Vaniköy sırtlarında başlayan kaçak villa inşaatına karşı sessiz kalmış ve bu süreçte herhangi bir önlem almamıştır. Ağaçların kesilerek beton bir yapının yükselmesine izin verilmiş, bu durumun fark edilmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmiştir. Bakanlık, inşaatın durdurulması ve gerekli cezai işlemlerin uygulanması için İBB’ye ihtar göndermiştir. İBB ise, sadece "basit onarım izni" verdiğini öne sürerken, inşaatın mühürlendiği ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu açıklanmıştır.

Tepkiler ve Soruşturma Süreci Ne Oldu?

Eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bu duruma sert tepki göstermiş ve AK Parti döneminde benzer kaçak yapıların hızla yıkıldığını hatırlatmıştır. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “İmar Kirliliğine Neden Olma” suçundan soruşturma başlatıldığını duyurmuştur. İnşaatın durdurulmasının ardından emniyet güçleri, denetim ekiplerine zorluk çıkartan kişilerle müdahalede bulunmuş ve inşaat faaliyetleri durdurulmuştur.