Osmaniye, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, ağız sulandıran yöresel lezzetleri ile de ön plana çıkan bir şehir. Akdeniz mutfağının en güzel örneklerini sunan Osmaniye mutfağı, Anadolu'nun bereketini sofralarınıza taşıyor. Bu yazıda, sizleri Osmaniye'nin yöresel lezzetleri ile bir gurme yolculuğuna çıkarıyoruz.

OSMANİYE MUTFA'ĞININ TEMELLERİ

Osmaniye mutfağı, tahıllar, sebzeler, et ve baklagiller üzerine kuruludur. Buğday, arpa ve mısır gibi tahıllar, yöresel ekmeklerin ve çorbaların temelini oluşturur. Sebzeler ise taze olarak veya kurutularak çeşitli yemeklerde kullanılır. Et ve baklagiller ise protein ihtiyacını karşılar ve yemeklere lezzet katar.

OSMANİYE'NİN MEŞHUR LEZZETLERİ

Osmaniye’nin Yöresel Yemekleri

1- Etli Kömbe :

Osmaniye'nin yöresel yemekleri Etli kıyma yemeği olarak da bilinen bir lezzettir. Osmaniye yemek kültürünün temelini oluşturmaktadır. Yapımı oldukça zahmetli. Lezzetin zirvesine çıkmak isteyenlere tavsiyemiz olsun.

9E320E5657Cd6D0430Ed84Fba002683B

2- Mayalı Bazlama:

Bazlama Akdeniz yöresinde sıklıkla tüketilen bir ekmek çeşididir. Sabah kahvaltılarında sıcak sıcak tüketilmesi lezzet kalitesi artırır.

169

3- Osmaniye Simidi

Osmaniye Simidi Klasik bir lezzet olan simit, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ürünüdür. Çıtır simidin lezzeti odun ateşinden geliyor.

43669333 F N Ne I L Tabq58L2Ozu Wa L Vx9

4- Tutmaç Çorbası 

“Lebeniye Çorbası” olarak bilenen bir yemek. Çorbanın ana malzemesi yoğurt. Taze köy tereyağında kızdırılmış nane ile servis edilmektedir.

Osmaniye'de Genç İHH Filistin’i Unutma Oturma Eyleminde Osmaniye'de Genç İHH Filistin’i Unutma Oturma Eyleminde

172

5- Lahana Sarması

Etli olarak yapılan bir sarma çeşitlerindendir. Lahana sarmasının içeriği baharatlarla zenginleştirilmiştir. Taze ev yoğurdu ile servis edilmesi lezzet kalitesini artıran bir sunum şeklidir.

Lahana Sarması 768X432

6-Bayram Kömbesi

 Osmaniye’de özellikle Ramazan Bayramı döneminde hazırlanan Bayram Kömbesi bölgede yer alan pastane benzeri küçük işletmelerde satılır. İsteğe bağlı olarak bayram dönemi dışındaki tarihlerde de satışa sunulan Osmaniye’nin meşhur bayram köbesinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

171

7- İçli Köfte

Ülkemizin pek çok yerinde sofraları süsleyen içli köfteyi, Osmaniye’de denemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Kentin en meşhur yemeklerinden biri haline gelmiş içli köfte akşam yemeklerinde vazgeçilmez bir alternatif olarak gösteriliyor. Hemen her evde afiyetle hazırlandığı gibi kent restoranlarında da rahatlıkla bulabilirsiniz.

6C99Ece2D6543A9A241F419Ef4269A7E

8- Mahluta Çorbası

 mahluta çorbası, Osmaniye’nin de yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Aşurelik yarma, kırmızı mercimek ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli çorba, kentin en sık hazırlanan başlangıç yemeklerinden biri olarak gösteriliyor

Yoreselmahlutacorbasi

9- Osmaniye Fıstıklı Şeker

osmaniye fıstıklı şeker Osmaniye usulü fıstıklı şeker kentte üretilen yer fıstıklarının, şeker ve susam ile kavrulmasıyla hazırlanıyor. Kavrulduktan sonra bir süre soğumaya bırakılan şekerler , ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak servis ediliyor.

170

10- Tırşık çorbası

Adana,Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın yöresel çorbalarının ismi olarak karşımıza çıkan tırşik aslında oldukça yararlı bir ot. Yüksek lif kaynağı olan tırşik otunun metabolizmayı hızlandırma gibi pek çok etkisi de var. Denemenizi tavsiye ederiz.

I M G 20200328 144427 367

11- Zorkun Tava

Osmaniye ve çevre yörelerde sıklıkla hazırlanan zorkun tava, lezzeti takdire şayan yemeklerimizden biridir. Kent restoranlarında karşınıza çıkması muhtemel olan zorkun tava içerisinde kuzu kuşbaşı, domates, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemeler yer alıyor.

Zorkunn 780X480

12- Çakıldaklı Çorba

çakıldaklı çorba Çakıldaklı çorbaya yalnızca bir çorba olarak nitelendirmek yanlış… Sulu bir yemek olarak da tarif edilebilecek çorba içerisinde döğme, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kuru fasulye, haşlanmış nohut, patlıcan, kabak ve sivribiber gibi pek çok sebze de yer alıyor.

Sef Asim Yildirima Ozel Ezogelin

13- Kızılcık Şurubu

kızılcık şurubu Şehirde yemeklerin yanında sıklıkla tüketilen kızılcık şurubu, tamamen doğal olarak evlerde hazırlanır. Şurup içerisinde bir miktar kızılcık, biraz su ve şeker yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında buzla birlikte tüketildiğinde ferahlatıcı etkisi de deneyenleri memnun etmektedir.

173

14- Ekşili Köfte

ekşili köfte Osmaniye denince akla gelen sulu yemeklerin başında elbette ekşili köfte var. Bulgurla yapılan minik köfteler, nohut, patates ve havuçla birlikte pişirilince tadından yenmiyor.

Eklii Si3 N Cover

15- Kaburga Dolması

kaburga dolması Özel günlerin vazgeçilmez yemeği kaburga dolması, Osmaniye’nin çok sevilen lezzetlerinden bir diğeri. Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Osmaniye’nin de kendine has bir kaburga dolması var. Tadı ise parmak ısırtan cinsten…

5Ef4A539C03C0E165C20A56F

16- Sarı Burma Tatlısı

sarı burma tatlısı Osmaniye’nin dillere destan tatlısı sarı burma… Ağızda dağılan bir lezzet olan tatlımız, bol ceviz ve el açması hamurdan yapılıyor. İncecik açılan baklava hamuru, çıtır cevizle doldurulduktan sonra buruluyor ve fırında kızartılıyor. Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı sarı burmayı, Osmaniye’de denemenizi tavsiye ederiz.

Maxresdefault (3)

17- Nar Ekşisi Şerbeti

nar ekşisi şerbeti Ekşi nar kullanılarak hazırlanan nar ekşisi şerbeti de kentin simgesi haline gelmiş lezzetlerden bir diğeri… Ekşi nara, şeker ve su katılarak hazırlanan bu lezzeti soğuk tüketmenizi tavsiye ederiz.

F 625F188738Bc5

18- Söğürme :

Osmaniye'nin özgün lezzetlerinden biri olan söğürme, patlıcan, soğan ve yeşil biberin eşsiz uyumuyla hazırlanan bir çeşit meze. Köz ateşte pişirilen ve ardından aynı kapta birleştirilen sebzeler, ekşi soslar, tuz ve biberle harmanlanarak damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Osmaniye'ye özgü bu lezzeti denemek, gezinizi daha da keyifli hale getirebilir.

Patlıcan Söğürme

19 -Fıstıklı burma kadayıf

Osmaniye'nin gastronomi rehberinde özel bir yere sahip olan Yer Fıstıklı Burma Kadayıf, yöresel tatlılar arasında önemli bir yere sahip. Bu tatlı, Osmaniye'nin kendine özgü yer fıstığıyla hazırlanır ve genellikle ana yemeklerin ardından tercih edilir.

Bu tatlı, yoğun bir yer fıstığı içeriğine sahiptir ve şerbetli bir lezzet sunar. Genellikle soğuk olarak servis edilen Yer Fıstıklı Burma Kadayıf, şehir merkezindeki tatlıcılarda ve pastanelerde kolayca bulunabilir. Özellikle Osmaniye'ye özgü lezzetleri denemek isteyenler için harika bir seçenek.

2Fd4Ed1D060D344Bd1E1B7Dabfea3Fb1

20-Sıkma

Efsanevi bir lezzet olan sıkma, özellikle kahvaltılarda, öğle yemeklerinde veya akşam yemeklerinde büyük bir iştahla tüketilir. Evde sıkma yapılıyorsa, o günün özel olduğunu anlarsınız çünkü mis gibi kokusu kapıdan sizi karşılar ve gözleriniz ışıldar. Eve girdiğinizde hemen mutfağa koşar, sofraya oturmadan önce bir dilim bile olsa yemek istersiniz. Sıkma günleri genellikle tüm aileyi bir araya getirir, çünkü herkes bu lezzeti tatmak için sabırsızlanır. Bu lezzetin verdiği mutluluk bazen bir fotoğrafın bile veremediği kadar büyük olabilir.

217

Hazırlayan:Ayten ÇAKAR