Antakya ilçesi Saçaklı Mahallesi'nde zeytin bahçesini çapalarken traktörünün pulluğuna takılan küpten çıkan Bizans dönemine ait 22 altın sikkeyi teslim eden çiftçi, olayı anlattı.

Olayın Detayları

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Saçaklı Mahallesi'nde çiftçilik yapan İsmet Kaya, zeytin bahçesini traktörle sürerken pulluğuna takılan bir küpün içinden altın sikkeler çıktığını fark etti. Küpün parçalanması sonucu çevreye saçılan altınları toplayan Kaya, durumu jandarma ekiplerine bildirdi.

Müze Müdürlüğüne Teslim Edildi

Jandarma ekipleri olay yerine gelerek inceleme yaptı ve altın sikkelerin Bizans dönemine ait olduğunu belirledi. Toplanan sikkeler, Antakya Müze Müdürlüğü ekiplerine teslim edilerek koruma altına alındı.

Çiftçi İsmet Kaya'nın Açıklamaları

1 Mayıs Fatih kapalı yollar, hangi yollar açık? Fatih 1 Mayıs kapalı olan yolların hangileri? 1 Mayıs Fatih kapalı yollar, hangi yollar açık? Fatih 1 Mayıs kapalı olan yolların hangileri?

Olay sonrası konuşan çiftçi İsmet Kaya, "Zeytinlerimiz daha iyi olsun diye traktörümüzle bahçeyi sürüyordum. O esnada çapaya bir tane kırık testi denk geldi, inip baktığımda içinde altın vardı. İçinde altın sikke vardı, onları aldım ve devletimize teslim ettim. İçerisinden 22 tane Bizans dönemine altın sikke çıktı. Biz zeytin hasadının iyi olmasını beklerken topraktan altın sikke hasat ettik bu yıl. Bizler çok şaşırdık, mahallede yaşayanlar olarak. Bütün akrabalarımız bizleri aradı, bütün akşam telefonlarımız susmadı. Devlete teslim etmekle en iyisini yaptın diyenler de oldu, farklı şeyler söyleyenler de oldu. Niye teslim ettin, niye kuyumcuya satmadın, daha iyi para ederdi diyenler oldu. Biz tarihimizin ortaya çıkması için bunları devletimize teslim ettik. Antakya ilçesindeki Saçaklı Mahallemiz tarihi açıdan zengin" dedi.

Çiftçi İsmet Kaya'nın teslim ettiği Bizans dönemine ait 22 altın sikke, bölgenin tarihi ve arkeolojik zenginliklerine bir örnek teşkil ediyor. Olay, bölgedeki tarih ve kültür mirasının önemine bir kez daha dikkat çekti.