Genel

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli'den can kurtaran müdahale

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli, 55 yaşında ve spor camiasında tanınan bir isimdir. Hakemlik kariyerinin yanı sıra beden eğitimi ve spor bölümü mezunu olan Dereli, ilk yardım eğitimi almış olmasıyla dikkat çekiyor.

Abone Ol

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli, 55 yaşında ve spor camiasında tanınan bir isimdir. Hakemlik kariyerinin yanı sıra beden eğitimi ve spor bölümü mezunu olan Dereli, ilk yardım eğitimi almış olmasıyla dikkat çekiyor. Bu bilgileri, son olayda hayat kurtarıcı bir müdahale gerçekleştirmesiyle yeniden gündeme geldi.

Nefes Borusuna Yiyecek Kaçtı, Ne Oldu?

17 Ekim 2024 tarihinde Ankara'nın Çankaya ilçesinde, eşine ait bir restoranda yemek yerken, Hamire Tuğutlu Toygartepe adlı 62 yaşındaki kadının nefes borusuna yiyecek kaçtı. Kadının nefes almakta zorlandığını gören Selçuk Dereli, hemen harekete geçti. Nefes alamayan Toygartepe'nin yanına giderek 'Heimlich' manevrası uyguladı. Bu teknik sayesinde, boğazına kaçan parçayı başarıyla çıkardı ve kadın rahat bir nefes aldı.

Olayın Ardından Ne Yaşandı?

Müdahalenin ardından Hamire Hanım, Dereli’ye teşekkür etti ve "İyi ki buradaydınız. Burada bulunmanız bizim için şans oldu, tekrar hayata döndüm" diyerek minnettarlığını ifade etti. Selçuk Dereli, bu olayın kendisini nasıl etkilediğini ve soğukkanlı kalmanın önemini vurguladı.

İlk Yardımın Önemi Nedir?

Dereli, yaşanan olayın ardından ilk yardımın ne denli kritik olduğunu belirtti. "Eğitimim sayesinde hemen müdahale edebildim. Nefes borusuna kaçan maddenin dışarı atılması için göğüs kafesi ile göbek ortasına basınç uygulanması gerektiğini biliyordum. İlk yardım bilgisi edinmek, hayat kurtarabilir," şeklinde konuştu. İşletmelerde bu tür bilgilere sahip olmanın önemini de vurguladı. Bu olay, ilk yardım eğitimlerinin ne denli hayati olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.