4 Milyon Emekliyi İlgilendiriyor: Zam Kararı Bu Ayın Maaşına Yansır Mı?

Yaklaşık 4 milyon emeklinin merakla beklediği zam düzenlemesi ile ilgili son gelişmeler heyecanla takip ediliyor. En düşük emekli maaşlarının artırılması hedeflenen düzenleme, 6 aylık enflasyon oranı doğrultusunda yüzde 24,73 olarak belirlendi. Ancak bu zam miktarının maaşlara ne zaman yansıyacağı konusu hâlâ netlik kazanmış değil.

(1)-27

SEYNANEN ZAM DÜŞÜNÜLMÜYOR

Kök aylığı 7.710 lira ve altında olan emekliler için bu zam oranı, maaşlarını yeterince artırmadı. Bu durum, yaklaşık 1.8 milyon emeklinin refah seviyesinde herhangi bir iyileşme olmayacağı anlamına geliyor. Öte yandan, kök aylığı 9.610 lira altında olan emekliler de belirlenen oranın altında zam alabilecekler.

I (2)-2

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Gözler şimdi, en düşük emekli aylığının 12 bin ila 13 bin lira arasında yeniden belirlenmesi sürecine çevrildi. Uzmanlar, bu rakamın emeklilerin yaşam standartlarını yükseltebileceği görüşünde birleşiyor. Ancak bu değişikliğin hayata geçirilmesi için yasal düzenlemenin tamamlanması gerekiyor.

183053418 Thumbsbc3472C6B30D8F77

Elif Karaarslan İfşa Olan Videonun Ardından Konuştu: "Ağlayıp Zırlamayacağım, Mücadeleme Devam Edeceğim Elif Karaarslan İfşa Olan Videonun Ardından Konuştu: "Ağlayıp Zırlamayacağım, Mücadeleme Devam Edeceğim

Eğer düzenleme bu ayın maaşlarına yetişmezse, oluşacak fark bir sonraki ayın maaşı ile hesaplara yatırılacak. SSK emeklileri için maaş ödeme tarihleri genellikle ayın 17'si ile 26'sı arasında değişirken, Bağ-Kur emeklileri için bu tarihler ayın 25'i ile 28'i arasında değişiyor.

6690Efb9C54Dfeb32Bed912C

Emekli maaşlarının güvence altına alınması ve uzun vadede yaşanabilecek sorunların çözümü için ise uzmanlar, 2000 sonrası emeklilere yönelik intibak düzenlemesi ve 2008 sonrası emekliler için emekli aylık bağlama oranlarının artırılması gerektiğini vurguluyorlar.

Editör: Ali Çakar