Starbucks’ın CEO’su Laxman Narasimhan’ın görevden alınması, şirketin son dönemdeki mali performansı ve yönetim değişiklikleriyle ilgili geniş bir ilgi uyandırdı. İşte, Laxman Narasimhan’ın kim olduğu ve neden görevden alındığına dair detaylar.

Laxman Narasimhan Kimdir?

Laxman Narasimhan, 15 Mayıs 1967 tarihinde Hindistan’ın Pune şehrinde doğdu. Eğitim hayatına Pune Mühendislik Koleji'nde makine mühendisliği lisans derecesi ile başlayan Narasimhan, Pennsylvania Üniversitesi'nden Uluslararası Çalışmalar alanında yüksek lisans ve Wharton Okulu’ndan Finans alanında MBA derecesi aldı.

Kariyerine 1993 yılında McKinsey & Company'de başlayan Narasimhan, 19 yıl süren bu süreçte New Delhi ofisinin müdürü olarak görev yaptı. 2012 yılında PepsiCo'ya katılan Narasimhan, burada baş ticaret yetkilisi (CCO) olarak görev yaptı. Eylül 2019’da Reckitt Benckiser’in CEO’su oldu ve burada bir dizi yenileme planı uyguladı. Ancak Eylül 2022'de kişisel nedenlerden dolayı bu görevden ayrıldı.

Starbucks, Narasimhan’ı Eylül 2022’de CEO olarak atadı ve 2023 yılının Nisan ayında Howard Schultz’un yerine geçici CEO olarak göreve başladı. Starbucks için yapılan bu yönetim değişikliği, şirketin sendikalaşma ve değişim süreçlerinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Untitled 2024 08 14T113433.126

Laxman Narasimhan Neden Görevden Alındı?

Ağustos 2024 itibarıyla Starbucks, Laxman Narasimhan’ın CEO’luk görevinden ayrıldığını ve yerini Chipotle CEO’su Brian Niccol’un alacağını açıkladı. Narasimhan’ın görevden alınma sebebi olarak, Starbucks’ın son iki çeyrekte yaşadığı mali zorluklar gösterildi. Şirketin Ocak-Mart dönemindeki gelirleri %2 düşerken, küresel satışları %4 geriledi. Nisan-Haziran döneminde ise gelirin %0,6 ve küresel satışların %3 oranında azaldığı bildirildi. Bu düşüşler, 2020 sonundan bu yana kaydedilen ilk büyük gerileme olarak kaydedildi.

Şırnak Valiliğine atanan Birol Ekici kimdir? Birol Ekici aslen nereli, kaç yaşında ve nerelerde görev yaptı? Şırnak Valiliğine atanan Birol Ekici kimdir? Birol Ekici aslen nereli, kaç yaşında ve nerelerde görev yaptı?

Narasimhan’ın yerine geçici olarak Starbucks Mali İşler Direktörü (CFO) Rachel Ruggeri atanacakken, Chipotle CEO’su Brian Niccol’un 9 Eylül 2024 itibarıyla Starbucks’ın başkan ve CEO’su olarak göreve başlayacağı duyuruldu. Narasimhan’ın görevden ayrılmasının arkasındaki sebepler arasında şirketin finansal performansındaki olumsuz gelişmelerin etkili olduğu belirtiliyor.

Editör: Zeliha YAKUT