Laz böreği, Türkiye’nin Karadeniz bölgesine özgü geleneksel bir tatlıdır. Özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde sıklıkla yapılan bu tatlı, yufka, muhallebi ve şerbetin birleşimiyle hazırlanır. MasterChef Türkiye'nin bugünkü bölümünde Mavi ve Kırmızı takımlar, en güzel laz böreğini yaparak eleme potasından kurtulmak için mücadele edecekler. İşte, bu lezzetli tatlının yapılış aşamaları ve malzemeleri.

‘Bir Gece Masalı’ Dijitalde Rekor Kırıyor: İlk Bölüm 6 Milyon, İkinci Bölüm Tanıtımı 9 Milyon İzlenme ‘Bir Gece Masalı’ Dijitalde Rekor Kırıyor: İlk Bölüm 6 Milyon, İkinci Bölüm Tanıtımı 9 Milyon İzlenme

Laz Böreği İçin Malzemeler Nelerdir?

Hamur İçin:

2 su bardağı un
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Muhallebi İçin

4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
3 adet yumurta sarısı
Şerbet İçin:

2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 dilim limon

Üzeri İçin

200 gram tereyağı (eritilmiş)
Pudra şekeri (servis için)

Laz Böreği Nasıl Yapılır?

Hamurun Hazırlanışı: Unu geniş bir kaba alıp ortasında bir havuz açın. Üzerine su, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru 12 eşit bezeye ayırarak üzerini nemli bir bezle örtüp dinlendirin.

Muhallebinin Yapımı

Süt, şeker, un ve nişastayı tencereye alıp karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başladığında altını kısıp vanilin, tereyağı ve yumurta sarılarını ekleyin. Kıvam alana kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.

Şerbetin Hazırlanışı

Su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Laz Böreğinin Hazırlanması

Dinlenen bezeleri unlu bir zeminde açarak ince yufkalar hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine bir yufkayı serip üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Bu işlemi 6 yufka için tekrarlayın. Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve eşit şekilde yayın. Kalan 6 yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp muhallebinin üzerine serin, her yufka arasına tereyağı sürmeyi unutmayın.

Pişirme ve Servis

Böreği dilimleyip kalan tereyağını üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak böreğin üzerine soğuyan şerbeti dökün. Şerbetini çektikten sonra pudra şekeri ile süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun!

Editör: Havva Andırır