Sağlık

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı

Glokom (göz tansiyonu), göz içi basıncının artmasıyla karakterize edilen bir göz rahatsızlığıdır.

Abone Ol

Glokom (göz tansiyonu), göz içi basıncının artmasıyla karakterize edilen bir göz rahatsızlığıdır. Göz tansiyonu olarak da bilinen bu durum, görme sinirine baskı yaparak kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokom (göz tansiyonu) tedavisi için kullanılan birçok yöntem olsa da bazı vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Glokom (göz tansiyonu), körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir ve 60 yaş üstü kişilerde görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak daha yaşlı erişkinlerde daha sık görülür. Glokom (göz tansiyonu) hastalığı halk arasında 'karasu hastalığı' olarak da bilinmektedir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Nedir?
Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı nedir sorusuna kısaca, göz içi basıncını düşürmek, kontrol altına almak ve görme sinirini korumak için yapılan bir cerrahi müdahale şeklinde yanıt verilebilir.

Bu ameliyat, glokom (göz tansiyonu) tedavisinde en son çaredir ve genellikle diğer tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda tercih edilir. Glokom (göz tansiyonu) ameliyatın amacı, göz içinde biriken sıvıyı drene etmek veya göz içi sıvı üretimini azaltmaktır.

Bu şekilde göz tansiyonu kontrol altına alınır ve görme siniri korunur. Glokom (göz tansiyonu) olan kişilerde ortaya çıkan bazı belirtiler şu şekildedir;

-Sabahları belirginleşen göz kapağı ve çevresinde meydana gelenbaş ağrıları
-Zaman zaman bulanık görme ve alın bölgesinde oluşan ağrı
-Görüş açısının aniden veya hızlı bir şekilde kapanması
-Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi
-Göz üzerine bastırıldığında oluşan ağrı hissi
-Televizyon izlerken göz etrafında oluşan ağrı
-Saydam olması gereken göz tabakasının (kornea) saydamlığını kaybetmesi

Kadınlarda Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda glokom (göz tansiyonu) ameliyatı genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı sırasında göze bir mikrocerrahi aleti yerleştirilerek, göz içindeki sıvıyı drene eden bir kanal oluşturulur.

Bu kanal, göz tansiyonunu düşürmek için kullanılır. Ameliyat sonrasında göz bandajlanır ve hastanın bir süre gözünü ovuşturmaması ve aşırı aktiviteden kaçınması önerilir. İyileşme süreci genellikle birkaç hafta sürer ve hastaların düzenli kontrollerde takip edilmesi önemlidir.

Erkeklerde Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde glokom (göz tansiyonu) ameliyatı, kadınlarda olduğu gibi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında, göz içindeki sıvının drene edilmesini sağlayan bir kanal oluşturulur. Bu kanal, göz tansiyonunu düşürmek için kullanılır. Ameliyat sonrasında, göz bandajlanır ve hastanın gözünü ovuşturmaması ve aşırı aktiviteden kaçınması önerilir. İyileşme süreci birkaç hafta sürebilir ve düzenli kontroller önemlidir.

Yaşlılarda Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılarda glokom (göz tansiyonu) ameliyatı, genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında, göz içindeki sıvının drene edilmesini sağlayan bir kanal oluşturulur. Bu kanal, göz tansiyonunu düşürmek için kullanılır. Yaşlı hastaların iyileşme süreci kadın ve erkek hastalara nazaran genellikle biraz daha uzun olabilir ve düzenli kontrollerin yapılması önemlidir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı, iki şekilde yapılmaktadır. Bunlarında birincisi ve en çok tercih edilen lazer cerrahisi diğer ise klasik cerrahi yöntemidir. Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı nasıl yapılır sorusu için aşağıdaki yöntemler işaret edilebilir:

Lazer Cerrahi: Lazer cerra hisi sırasında, göz içerisindeki sıvının drene edilmesini sağlayan bir kanal oluşturulur veya göz içi sıvı üretimini azaltan bir yöntem uygulanır. Bu şekilde göz tansiyonu kontrol altına alınır ve görme siniri korunur.

Klasik Cerrahi: Klasik cerrahi genellikle ilaç tedavisine ve lazer tedavisine yanıt vermeyen hastalarda uygulanır. Hastalarda göz tansiyonu düşmüyor ve hastalık ilerlemeye devam ediyorsa uygulanacak tedavi yöntemi cerrahi ameliyattır. Klasik cerrahide de birçok yöntem mevcuttur:

-Trabekülektomi Ameliyatı
-Minimal İnvaziv
-Tüp İmplantasyonu
-Siklodestrüktif İşlemler
-Ameliyat sonrasında, hastaların bir süre gözlerini ovuşturmamaları ve aşırı aktiviteden kaçınmaları önerilir. Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı kaç saat sürer sorusu için ortalama süre 30 dakikadır, yanıtı verilebilir. İyileşme süreci ise birkaç hafta sürebilir ve düzenli kontroller önemlidir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Glokom (göz tansiyonu) ameliyatının riskleri olsa da genellikle güvenli bir prosedürdür ve birçok hastada başarılı sonuçlar verir. Glokom (göz tansiyonu) ameliyatının bazı riskleri vardır.

Bunlar arasında enfeksiyon, göz içinde kanama, göz içinde yara oluşumu, göz içi basıncında artış ve görme kaybı bulunur. Ancak ameliyat genellikle güvenli bir prosedürdür ve bu risklerin ortaya çıkma olasılığı düşüktür.

Ameliyat öncesinde, doktorunuz sizi riskler hakkında bilgilendirecek ve ameliyatın size uygun olup olmadığını değerlendirecektir. Glokom riskini artıran faktörler ise genetik glokom (göz tansiyonu) öyküsü, diyabet ya da guatr hastalıkları, kortizon kullanmak ve göz iltihaplanmaları sayılabilir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı sonrasında, hastaların doktorun önerilerine uymaları ve düzenli kontrolleri takip etmeleri önemlidir. Ameliyat sonrasında göz bandajlanır ve hastanın bir süre gözünü ovuşturmaması önerilir.

Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı sonrası enfeksiyon riski mevcuttur. Bunun için gözü ovuşturmamak, aşırı aktiviteden kaçınmak, göz damlalarını düzenli olarak kullanmak önemlidir. Ayrıca düzenli doktor kontrolünü takip etmek gerekir.

Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı sonrası dönemde, gözünüzde hafif bir rahatsızlık veya yanma hissi olabilir, ancak bu genellikle geçicidir. Glokom (göz tansiyonu) ameliyatı sonrası eğer ağrı veya görme problemleri yaşıyorsanız, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Glokom (göz tansiyonu) ameliyatının iyileşme süreci genellikle birkaç hafta sürmektedir. Ameliyat sonrasında, gözünüzde hafif bir rahatsızlık veya yanma hissi olabilir, ancak bu genellikle zamanla geçer.

Göz açıldıktan sonra okuma ve TV seyretme gibi günlük aktivitelerde herhangi bir kısıtlama önerilmemektedir. İyileşme sürecinde doktorunuzun talimatlarına uymak önemlidir. Göz damlalarını düzenli olarak kullanmalı ve düzenli kontrolleri takip etmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) AMELİYATI OLMAZSA NE OLUR?

Kimi zaman genetik faktörlere, kimi zaman da yaşa bağlı göz tansiyonunun artması nedeniyle ortaya çıkan glokom (göz tansiyonu), erken teşhis edilirse uzun soluklu medikal ya da cerrahi tedavilerle giderilebilir. Ancak tedavinin ihmal edilmesi halinde görme kayıpları hatta körlüğe varan tablolar ortaya çıkabilir.

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) AMELİYATI KAÇ SAAT SÜRER, AMELİYAT ÇÖZÜM OLUR MU?
Glokom (Göz Tansiyonu) ameliyatı ortalama yarım saatte tamamlanır. Tedavideki temel amaç görme siniri hasarının ilerlemesini durdurmak ve göz tansiyonunun düşürülmesidir. Glokom (göz tansiyonu), göz damlaları, lazer ya da glokom (göz tansiyonu) ameliyatları ile düşürülebilir.

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) OLAN KİŞİ NASIL GÖRÜR?
Glokom (göz tansiyonu), göz küresinin içinde bulunan sıvının basıncıdır. Gözün kemik yapısı yoktur ve bir balona benzer. Bu nedenle göz, içerisindeki basınçlı sıvı sayesinde yuvarlak küre şeklini korur. Göz tansiyonu çok düştüğü zaman, kişinin görüş alanı küçülür ve görme yetisini kaybedebilir.

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Glokom (göz tansiyonu) hastaları için su içme, kahve içme, okuma ve TV izleme gibi aktiviteler için herhangi bir sınırlama yoktur. Glokom (göz tansiyonu) hastaları şunlara çok dikkat etmelidir. Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolesterol kontrolü ve sürekli egzersiz yapmak, doktor kontrollerine riayet etmek ve ilaçları aksatmadan kullanmak.