AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, 20 Nisan 1980 tarihinde Eskişehir'de dünyaya gelmiştir. Mehmet ve Şerife Yalçın çiftinin üçüncü çocuğu olarak doğan Yalçın, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Eskişehir’de tamamlamıştır. 1999 yılında Eskişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2004 yılında lisans diploması almıştır.

Yüksek lisans eğitimini Koç Üniversitesi'nde "Tek Kutuplu Sistemde İttifakların Kökenleri" başlıklı teziyle 2006 yılında tamamlamış, ardından University of Cincinnati’de Siyaset Bilimi alanında doktora yapmış ve "International Politics as a Struggle for Autonomy" başlıklı teziyle 2011 yılında doktorasını bitirmiştir. Akademik kariyerine 2011-2012 yılları arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün kurucu başkanı olarak başlamış, 2012-2021 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Şu anda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Hasan Basri Yalçın'ın Siyasi ve Mesleki Kariyeri

Hasan Basri Yalçın, akademik çalışmaları dışında çeşitli düşünce kuruluşlarında araştırmacı ve direktör olarak görev yapmış, T.C. İletişim Başkanlığı’nda beş yıl boyunca danışmanlık yapmıştır. 2022 yılından itibaren Türkiye Araştırmaları Vakfı Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Ayrıca, 2018 yılından bu yana Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmakta ve güncel ile siyasal konular üzerine haftada dört gün yazılar kaleme almaktadır.

AK Parti'deki Rolü ve Görevleri

AK Parti 4. Olağanüstü Kongresi’nde İnsan Hakları Başkanlığı görevine getirilen Yalçın, 2024 yılında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır. Bu görevde, partisinin çeşitli stratejik politikalarının ve insan hakları alanındaki çalışmalarının yürütülmesinde önemli rol oynamaktadır.

Karaman Valiliğine atanan Mehmet Fatih Çiçekli kimdir? Mehmet Fatih Çiçekli aslen nereli, kaç yaşında? Karaman Valiliğine atanan Mehmet Fatih Çiçekli kimdir? Mehmet Fatih Çiçekli aslen nereli, kaç yaşında?

Kişisel Bilgiler

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, ileri seviyede İngilizce bilmektedir ve evli olup üç çocuk babasıdır.

Editör: Havva Andırır