SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapıldı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşlarına yönelik önemli bir açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 15,75 oranında zam yapıldığını ve bu artışla birlikte en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liraya yükseltildiğini duyurdu.
Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz 2024'te 12 bin 500 lira olarak belirlenen taban aylıklarının, yapılan zamlardan etkilenmediğini belirtti. Bu nedenle, yasal düzenleme ihtiyacı doğduğunu vurgulayan Bakan, bu düzenlemenin ardından artışın gerçekleştiğini açıkladı.
Zamlı Emekli Maaşları Ne Zaman Hesaplara Yatacak?
Emekli maaşlarının ödeme takvimine ilişkin de açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, zamlı maaşların ocak ayındaki takvime yetişip yetişmeyeceği konusunda bilgi verdi. Yılmaz, emekli maaşlarının peşin ödendiğini ve SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının 17-26 Ocak tarihleri arasında hesaplara yatırıldığını hatırlattı.
Ancak bu süreçte, taban aylıkta yapılacak iyileştirmelerin yasal prosedüre bağlı olduğunu belirten Yılmaz, Meclis’teki torba yasaya eklenecek düzenlemenin Cumhurbaşkanı onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanacağını ve yürürlüğe gireceğini ifade etti. Bu sürecin yaklaşık 10-15 gün sürebileceğini aktaran Yılmaz, ocak maaşlarına yetişmemesi durumunda emeklilerin hak kaybı yaşamayacağını belirtti.
Enflasyonun Üzerinde Artış Sağlandı mı?
Bakan Işıkhan, 2023 ve 2024 yıllarında en düşük emekli aylıklarının enflasyonun üzerinde artırıldığını söyledi. 2023’te enflasyon yüzde 64,8 artarken, en düşük emekli aylığının yüzde 114,3 oranında yükseltildiğini kaydetti. 2024 yılında ise enflasyonun yüzde 44,4 olduğunu, en düşük emekli aylığının ise yüzde 66,7 arttığını belirtti.
Işıkhan, Türkiye’nin büyümesiyle birlikte elde edilen kazanımların emekliler başta olmak üzere tüm vatandaşlarla paylaşılmaya devam edileceğini vurguladı.