İbrahim EMÜL
Vali Celalettin Cerrah’ın Osmaniye’ye atanmasıyla kentin can damarı olan yerfıstığı üreticisinin kaderi de değişti. Daha önce 70 kuruşa alıcı bulabilen fıstığın ekim alanı bugün 100 bin dekara kilosu da 3 liraya yükseldi.
Vali Celalettin Cerrah’ın Osmaniye’ye atanmasıyla kentin can damarı olan yerfıstığı üreticisinin kaderi de değişti. Daha önce 70 kuruşa alıcı bulabilen fıstığın ekim alanı bugün 100 bin dekara kilosu da 3 liraya yükseldi.
İstanbul Emniyet Müdürü iken 12 Haziran 2009’da Osmaniye Valiliği’ne atanan Celalettin Cerrah’ın, kentte yaptığı ilk açıklaması, “Osmaniye’ye iz bırakıp gideceğim” oldu. O dönemde Osmaniye tarımının can damarı olan yerfıstığının kilosu 70 kuruşa satılırken ekim alanları da iyice daralmıştı. Vali Cerrah, ilk iş olarak yerfıstığı üretimine el attı. Üretimin büyük bölümü çerez olarak tüketilen yerfıstığının tüketim çeşitliliğini arttırmak için İl Özel İdaresi bünyesinde kurdurduğu şirket, Ziraat Odası ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışma başlattı. O günden bu yana sadece çerez olarak tüketilen yerfıstığından bugün draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve medine hurması üretimine geçildi. Ürün çeşitliliğinin artması yerfıstığının fiyatını da üretim alanlarını da arttırdı. Kilosu tarlada 3 liraya çıkan fıstığın ekim alanı da 2012’de 100 bin dekarı aştı.
VERİM ÇİN VE ABD’DEN
DAHA YÜKSEK
Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, geçen yıl 93 bin 300 dekar alanda ekimi yapılan yerfıstığından 36 bin 387 ton ürün elde edildiğini, bu yıl ise ekim alanının 100 bin dekarı aştığını söyledi.
Türkiye’deki yerfıstığı üretiminin yüzde 44’ünün Osmaniye’den gerçekleştirildiği kaydeden Sait Çenet, birinci ürün yerfıstığı hasadına başlandığını, bu artışın önemli nedeninin ise önceki yıllara göre üreticinin elde ettiği karın artmasına bağlı olduğunu kaydetti.
Geçen yıl kilosu 2 lira 80 kuruştan alıcı bulan yerfıstığının kilogram fiyatının bu yıl 3.5 liradan satılmasının beklendiğini anlatan Çenet, “Türkiye’nin en kaliteli yerfıstığı Osmaniye’de yetişiyor ve dekar başına 350-460 kilogram arasında verim alınıyor. Türkiye genelinde ise 274 bin 500 dekar yerfıstığı ekim alanı var. Rekolte ise 86 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu iki ilimizde, dekardan elde edilen verim değeri, Çin ve ABD’den daha yüksek olmuştur. Ülkemizde yerfıstığı başta Adana ve Osmaniye ili olmak üzere en fazla Çukurova bölgesinde üretilmektedir. Türkiye’nin dünya üretiminden aldığı pay çok düşük olmasına rağmen hektar başına verim dünya ortalamasından yüksektir” dedi.
Vali Celalettin Cerrah’ın girişimleri ile İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan şirket tarafından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve medine hurması üretiminin yapılması ile yerfıstığını kıymetlendirdiğini belirten Çenet, “Kilo fiyatı 18-20 lira arasında değişen yerfıstığı şekerlemeleri, Türkiye’nin dört bir tarafında şekerci dükkanlarının vitrinlerini süslüyor. Bu ürünler sayesinde yerfıstığına talep oldukça arttı. Bu artış sayesinde ürün değerlendi ve üreticinin yüzü gülmeye başladı. İlde yerfıstığının işlenmesi için büyüklü küçüklü 150 işletme mevcut olup ve bu işletmelerde 3 bin 500 kişi istihdam edilmektedir” diye konuştu.
| Tepki verilmemiş
Tepki Ver