Siyaset

SOKAK HAYVANLARLA İLGİLİ DÜZENLEME || Sokak hayvanları yasası maddeleri nedir? Sokak köpekleri - kedileri uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasasında son durum

Sahipsiz hayvanlara yönelik yeni düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi," Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu tarafından kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme ile sokak hayvanları hakkındaki birçok soru ve tereddüt çözüme kavuşturuldu.

Abone Ol

Sahipsiz hayvanlara yönelik yeni düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi," Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu tarafından kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme ile sokak hayvanları hakkındaki birçok soru ve tereddüt çözüme kavuşturuldu. Peki, bu yeni yasa neler getiriyor ve sokak kedileri ile köpekleri nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Sokak Hayvanları Yasası Maddeleri Nedir?

Yasada, sahipsiz hayvanların durumu ile ilgili önemli değişiklikler öngörülüyor. Hayvanları Koruma Kanunu'na, "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenerek, yeni düzenlemelerin bu kapsamda yapılması sağlanmıştır. Ayrıca, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramlarının açıkça tanımlanması gerekecektir. Hayvan bakımevlerinin tanımı da değiştirilecektir; yeni tanıma göre, bu tesisler hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırılacağı ve rehabilite edileceği yerler olarak tanımlanacaktır.

Sokak Kedileri ve Köpekleri Uyutulacak Mı?

Yeni yasa ile birlikte, sokak hayvanlarının ötenazi yöntemleri konusunda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Ötenazi, sadece "hayvanlara acı ve ıstırap çektiren, iyileşme durumu bulunmayan hastalıklar", "akut bulaşıcı hastalıkların önlenmesi", veya "insan sağlığı için risk oluşturan durumlar" gibi istisnai hallerde uygulanabilecektir. Bu düzenleme, hayvanların sağlık durumlarına göre, veteriner hekimlerin gözetiminde yapılacak ötenazi işlemlerinin sınırlarını çizmektedir.

Yeni Düzenlemelerin Getirdikleri

Yasa, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanmasını ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilmesini öngörmektedir. Bu süreçte, yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar iş birliği yaparak hayvan bakımevleri kuracak ve hayvanların bakımlarını sağlayacaktır. Ayrıca, sokak hayvanlarının bakımevi dışında bir yere terk edilmesi yasaklanmıştır.

Teşvik ve Destekler

Hayvanların bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin iyileştirilmesi için, başta yerel yönetimler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara mali destek sağlanacaktır. Bu destekler, bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak gibi çeşitli faaliyetleri kapsayacaktır.