Siyaset

Sabahattin Çakmakoğlu Kimdir ve Kaç Yaşında Hayatını Kaybetti? Ölüm Sebebi ve Sağlık Sorunları Nelerdi?

Eski Milli Savunma Bakanı ve 23. Dönem MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu, 24 Ekim 2024 tarihinde 93 yaşında hayatını kaybetti.

Abone Ol

Eski Milli Savunma Bakanı ve 23. Dönem MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu, 24 Ekim 2024 tarihinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Uzun yıllar Türk siyasetinde önemli bir yer edinen Çakmakoğlu'nun cenazesi, yarın İncesu Kara Mustafa Paşa Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından İncesu Aile Mezarlığı'na defnedilecektir.

Çakmakoğlu'nun Siyasi Kariyeri Nasıl Gelişti?

25 Kasım 1930 tarihinde Kayseri'nin İncesu ilçesinde doğan Çakmakoğlu, 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur. Kamu sektöründe Mülki İdare Amiri olarak görev yapmaya başlamış; bu süreçte Kozaklı, Gülşehir, Ürgüp, Çıldır, Bayburt ve Ereğli ilçelerinde kaymakamlık yapmıştır. Sonrasında valilik görevine terfi eden Çakmakoğlu, Gümüşhane, Isparta, Edirne, Gaziantep, İçel ve Merkez bölgelerinde önemli görevlerde bulunmuştur.

Hangi Görevlerde Bulundu?

Emniyet Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Müsteşarlığı ve İçişleri Bakanlığı gibi kritik pozisyonlarda da görev alan Çakmakoğlu, 1991 yılında Yüksek Öğretim Kurumu üyeliğine atanmıştır. 1992 yılında emekliye ayrılmasının ardından Cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak görev yapmış, ardından Anavatan Partisi’ne katılarak siyasi kariyerine yeni bir yön vermiştir.

Milliyetçi Hareket Partisi ile İlişkisi Nasıldı?

1995 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) üye olan Çakmakoğlu, Alparslan Türkeş’in vefatına kadar ona danışmanlık yapmıştır. 23 Kasım 1997'de MHP’nin merkez yürütme kurulu üyeliğine seçilmiş ve genel başkan yardımcılığına atanmıştır. 1999 Türkiye genel seçimlerinde Kayseri'den milletvekili olarak seçilen Çakmakoğlu, 28 Mayıs 1999 tarihinde kurulan hükümette Milli Savunma Bakanı olarak atanmıştır.

Siyasi Hayatının Sonu Nerede Bitti?

Çakmakoğlu, 2007 genel seçimlerinde yeniden Kayseri milletvekili olmuş, aynı yıl Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdullah Gül'e karşı adaylık koymuştur; ancak seçimi kaybetmiştir. 2011 genel seçimlerinde ise siyasetten çekilme kararı alarak aktif siyasi yaşamını sonlandırmıştır. Çakmakoğlu'nun vefatı, Türk siyaseti için bir dönemin kapandığı anlamına gelmektedir.