“Osmaniye’de Demir Çelik” Paneli

featured
İbrahim EMÜL
OSMANYE Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) amfisinde, “Osmaniye’de Demir Çelik” konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız yaptı. DOĞAKA’nın, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli geliştirmek suretiyle bölgesel gelişimi sağlamak, bölge içi gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Onur Yıldız, düzenlenen Osmaniye’de Demir Çelik Panelinin bu amaçlara hizmet ettiğini kaydetti. 
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinin panele ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade ederek, “Ülkemiz demir çelik üretimi konusunda önemli bir bilgi ve altyapıya sahiptir. Ülkemizde özellikle son 20 yılda demir-çelik alanında yatırım yapan ve faaliyet gösteren kuruluşların artması demir-çelik üretimimizin hızlı bir şekilde artmasına ve önemli bir ihracat geliri sağlamamıza yol açmıştır. Bu durum Türk sanayicisinin demir-çelik alanındaki girişimciliği ve büyük başarısının bir göstergesidir. Bugün ülkemizde değişik ölçeklerde 150 civarında firma demir-çelik üretimi konusunda faaliyet göstermektedir. Özellikle yeni yapılan yatırımlarla birlikte en büyük demir-çelik üretim kapasitesine sahip olan bölgemiz İskenderun-Osmaniye bölgesi olup yıllık üretim kapasitesi 16 Milyon Ton’un üzerindedir. Bölgemiz, ülkemizin demir-çelik Merkezi olması yönünde ilerlemektedir.”dedi. “BÖLGEMİZ TÜRKİYE’NİN SAYILI SANAYİ
MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GELECEK”
Son olarak konuşan Vali Celalettin Cerrah ise son yıllarda artan yatırımlarla sanayileşme yolunda önemli mesafeler kaydeden Osmaniye’nin her geçen gün daha da ivme kazandığını ve yeni yatırımlarla ülkemizin önemli bir sanayi merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade ederek, “Yatırımların yanı sıra bu alanlarda yeni açılımlar sağlanması, sektör temsilcilerimizin ulusal ve uluslararası fırsatları değerlendirebilmesi, yeni yatırım alanları ve işbirliği platformlarının oluşturulması amacıyla bugün yapmakta olduğumuz bu program gibi sektörel panel ve konferansların düzenlemesini de önemsiyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl yine Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda Osmaniye ilimizde gerçekleştirdiğimiz zeytincilik sektörü ile ilgili çalıştaylar, ilimizde büyük ilgi görmüş ve potansiyeli her geçen gün artan bu sektörde mevcut ve yeni yatırımcılara önemli kazanımlar sağlamıştır. Benzer bir şekilde yer fıstığı ile ilgili çalışmalarımız hem üreticilerimiz hem de sanayicilerimiz açısından olumlu sonuçlar vermiş ve yer fıstığı artık katma değeri yüksek ürünler arasında yer almaya başlamıştır. Bugün ise ülkemiz ve Osmaniye’miz adına üretim ve istihdam alanında çok büyük yer tutan Demir Çelik sektörü konusunda bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak amacıyla “Osmaniye Demir Çelik Paneli”ni düzenlemiş bulunuyoruz.”dedi.
Demir Çelik sektörünün, bölgenin ekonomisinde, özellikle de ihracatında, çok önemli bir paya sahip olduğunu da vurgulayan Vali Cerrah, “Yeni yapılan yatırımlar ile birlikte Osmaniye-İskenderun hattında bir Demir Çelik kümelenmesi oluştuğunu söyleyebiliriz. Sektörün bölgemizde yatırımlarını yoğunlaştırmasıyla son 6 yılda Osmaniye ilinin ihracatında rekor düzeyde artış yaşanmıştır. Bu artışta hiç şüphesiz, ihracatımızın yüzde yetmişini oluşturan Demir Çelik sektörü en büyük etkendir. Mevcut durumda Osmaniye ilimizde faaliyet gösteren Demir Çelik firmalarında yaklaşık 4.200 kişi çalışmaktadır. Bu rakam Osmaniye OSB’de 11.000 kişi civarında olan çalışan sayısının neredeyse yarısına denk gelmektedir. Gelecek yatırımlarla birlikte ilimizde demir çelik sektöründe çalışan kişi sayısının 6.200’e çıkmasını bekliyoruz. Osmaniye Organize Sanayi Bölgemizde yeni yatırımlar ile birlikte demir çelik sektöründeki firma sayımız 26’ya yükselmiştir. İlimizde demir çelik yatırımlarının artması ile birlikte elektrik tüketiminde de büyük artış yaşanmıştır. Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık tüketilen toplam elektrik miktarlarına baktığımızda 2000 yılında 8.200 kwh olan yıllık elektrik tüketim miktarımız, 2009 yılında demir çelik yatırımlarının faaliyete geçmeye başlaması ile birlikte 542 milyon kwh’a yükselmiş, 2011 yılında ise tüm sektörlerde toplam 2 milyar kwh’a çıkmıştır. Bu rakamın 1,6 milyar kwh’ı demir çelik sektörüne aittir. Dolayısıyla mevcut durumda demir çelik sektörünün elektrik tüketimi ilin toplam elektrik tüketiminin %80’ine denk gelmektedir. Bölge; enerjiden Demir Çelik sektörüne özellikle son beş yılda yakaladığı yatırım cazibesi ile çok yakında Türkiye’nin gelecekteki sayılı sanayi merkezlerinden biri haline gelecektir.”dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Panelin “Bölgemizde Demir-Çelik Yatırımları ve Mevcut Durum” başlıklı ilk oturumuna geçildi. 
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), OKÜ ve Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği işbirliği ile düzenlenen Panele Vali Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir, Rektör Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Baro Başkanı Hamza Tor, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çok sayıda sanayici ve öğrenciler katıldı.
Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Osmaniye’de Demir Çelik” Paneli

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kınık Gazetesi - Osmaniye Haber - En Son Osmaniye Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!