İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
OSMANİYE’de ki 49 yerleşim yerinde arazi toplulaştırması işlemleri başladı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlar kurulu kararı ile Osmaniye Merkez ilçede 7, Sumbas ilçesinde 1 ve Kadirli ilçesinde 41 yerleşim biriminin 3083 sayılı ‘Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun 3 ve 8. maddelerine göre ‘Uygulama Alanı’ olarak tespit edildiğini söyledi.
Bakanlar kurulunun bu kararının Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Sağlam, “İlimizin 49 yerleşim yerinin uygulama alanı ilan edilmesi ile bu yerleşim yerlerinde çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır.” dedi.
Böylece çiftçiler açısından parçalı ve dağınık arazilerin birleştirileceğini, tarım arazilerinin düzgün şekilli parsellere dönüştürüleceğini kaydeden Sağlam, “Her tarla sulama kanalına ve yola kavuşturulacak, tarım arazilerine ulaşım daha kolay ve ekonomik hale gelecek, tarım makinelerinin kullanımı daha ekonomik olacak, ekilebilir arazi miktarları artacak, zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşacak, kullanılmayan küçük araziler değerlendirilecek, tarla sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkacak, tarım için en ideal parsel ebatları oluşturulacak, Kadastro yenilenmiş olacak, Köy yerleşim yerlerinin kadastral durumları iyileştirilerek, geliştirilecektir. Böylece arazi toplulaştırması yapılacak yerleşim yerlerinde düzenleme sonrasında araziler kıymetlenecek, parçalılık veya hisselilik nedeni ile değerlendirilemeyen hazine arazileri satılabilir duruma gelecektir.” diye bilgi verdi.
Osmaniye’de 49 yerleşim yerinde bu çalışma ile hazırlanacak arazi kullanım planları ile kamu kaynaklarından tasarruf edilmesinin hedeflenmekte olduğunu belirten Sağlam, “Ayrıca arazi toplulaştırması yapılması ile hisselilik, sulama ve ulaşımdan kaynaklanan sosyal huzursuzluklar önlenmekte, yargı yükünün azaltılması da beklenmektedir. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 49 yerleşim yerinde toplulaştırma çalışmaları Özel sektör tarafından hizmet satın alınması şeklinde gerçekleştirilecektir. Bu amaçla toplulaştırma projesi hazırlanan sahaların ihale işlemleri Bakanlığımız tarafından yapılmıştır. İhaleyi alan firma çalışmalara başlamıştır. Yüklenici firma proje sahası içerisinde, bakanlığımız tarafından belirlenen dağıtım normu gereğince proje uygulaması içerisinde kalan yerleşim yerlerinde toprak sınıflarını derecelendirmek için toprak etüt çalışmasını yaparak, proje ile ilgili çalışmalara başlamıştır. Ayrıca yüklenici firma 2014 yılı içerisinde proje uygulama sahası içerisinde bulunan köylerde İl Müdürlüğümüz teknik elemanları ile birlikte bilgilendirme toplantıları yaparak, proje uygulamaları hakkında ilimiz çiftçilerinin bilgilendirilmesi sağlanacaktır.” dedi.