Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, aralarında Osmaniye’nin de olduğu 18 ilde “Anadolu Parsını” arayacak. Fotokapanlarla aranacak olan Anadolu Parsını öldürmenin ise 1 Milyon TL’lik cezası var.
Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi bulunan Anadolu Parsı için Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü harekete geçti. Dişi ve yavruların bulunarak koruma altına alınması için başlayan projede Anadolu Parsı, fotokapanlarla aranacak. DKMP Genel Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) tarafından Osmaniye’nin de aralarında bulunduğu 18 ilde projenin yürütüleceğini söyleyen Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal Anadolu Parsının tarih, kültür ve biyo çeşitlilik açısından değerli bir yaban hayvanı olduğunu belirterek “1965 yıllardan sonra ülkemizde yok olduğu biliniyordu fakat 2019 yılında koruma amaçlı yapılan Tarım Orman Bakanlığı tarafından kurulan fotokapanlara takıldı ve ardından bu çalışmaya biz doğal DKMP 6. Bölge Müdürlüğü ve ISUBU iş birliğinde başlandı ve o günden itibaren geçen yaklaşık 4 yıl süre içerisinde bu tür ülkemizde şu anda takip ediliyor, araştırılıyor bununla alakalı fotokapan yöntemi kullanılıyor ve türün yarışı hakkında sürekli veri sağlanıyor. Bu veriler de yine var Tarım Orman Bakanlığı DKMK 6. Bölge Müdürlüğünde ve üniversitemizde şu anda saklı halde bulunuyor” dedi.
Başta Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya gibi Akdeniz kuşağı iller olmak üzere 18 ilde çalışmaların yapılacağını söyleyen Dr. Ünal, “Özellikle daha çok dişi birey, yavru birey aileleri araştıracağız ve bulduğunuz bireyleri inşallah yarış haritalarını tespit edeceğiz bunu haritalar işleyeceğiz ve yaptığımız bu çalışmada bu türün ülkemizde korunması, geliştirilmesi için elimizden geldiğince bütün çalışmaları yapıp elde edilen bütün veriler Tarım Orman Bakanlığı ve TÜBİTAK’la paylaşacağız, aynı zamanda da elde ettiğimiz veriler tür eylem planı için çok önemli veriler olacak ham veriler olarak olacak ve sonra bunlar tabi genel olarak işlenecek” şeklinde konuştu. Projenin 36 ay süreceğini belirten Ünal “TÜBİTAK tarafından nakdi destek alıyoruz yine Tarım Orman Bakanlığıyla işbirliği içerisinde yürütülen bir proje. Bursa Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve yurtiçi kuruluş olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi desteğiyle ve Türkiye’nin bu konuda çalışan uzman hocalarımızla birlikte araştırmalar yürüteceğiz”dedi.
