Osmaniye’de 200 Bin adet fidan dağıtıldı

featured

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

ADANA Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Osmaniye’de 200 Bin adet fidan dağıtıldı belirterek, 4 bin hektarlık alanda yangına dayanıklı ormanlar kurmak amacıyla proje başlattıklarını söyledi. Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı, Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında yapıldı. Orman İşletme Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen toplantı, Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer’in sunumu ile başladı.  Osmaniye’nin % 48’inin orman olduğunu ifade eden Acer, Türkiye ortalamasının %27 olduğu göz önüne alındığında Osmaniye’nin çok önemli bir orman varlığına sahip olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl Sumbas ilçesinde meydana gelen yangında önemli bir alanın yandığını belirten Acer, bu yangın dışındaki yangınların sayı olarak artmış olmasına rağmen tahrip olan alanın geçtiğimiz yıllara göre daha az olduğunu belirtti.
2013’TE 874 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ
Bölgede 2012 yılında 114, 2013 yılında 173 yangın çıkmış olmasına rağmen alan olarak bakıldığında, yanan alanın bir önceki yıla oranla daha az olduğunu belirterek,  2012 yılında 972 Hektar, 2013 yılında ise 874 Hektar alanın yangında zarar gördüğünü kaydetti. Orman dışında çıkan ancak ormana sıçrayan yangınlardan da söz eden Adana Orman Bölge Müdürü Acer, bu yangınların genellikle anız yakılmasından meydana geldiğini ifade ederek, anız yangınları ile ilgili ceza içeren tedbirler alınmış olmasına rağmen vatandaşların anız yakmaya devam ettiklerini kaydetti. Yanan orman alanlarının ağaçlandırılması çalışmalarının devam ettiğini belirten Acer, 4 bin hektarlık alanda yangına dayanıklı ormanlar kurmak amacıyla proje başlattıklarını söyledi. Osmaniye’de 200 Bin adet fidan dağıtıldığını ve çeşitli alanlarda ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını da belirten Acer, sözlerinin devamında helikopterle Airborne Lidar adı verilen bir yöntemle yayla evlerinin ölçümünün 2 ay içinde tamamlanacağını, bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
BU YIL ANIZ YAKILMASINA GÖZ YUMULMAYACAK
Vali Dr. Mehmet Oduncu ise yaptığı değerlendirmede, yangınların özellikle yerleşim yerlerine sıçrama ihtimali göz önüne alındığında, kurumlar arasındaki koordinasyonun mutlak gerekliliğini vurgulayarak, yangın tatbikatlarının herhangi bir yangın durumunda hazırlıklı olunmasına katkı sağlayacağını söyledi. Sözlerinin devamında, senelerdir anız yangınlarının cezalandırılmasına rağmen çiftçinin hala neden anız yaktığı konusunun araştırılması gereken bir konu olduğunu da belirten Vali Oduncu, anız yangınları konusunda idari tedbirler aldıklarını söyledi. Oduncu, cami imamlarının cemaatlerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelinin de köy ziyaretleri sırasında köy sakinlerini anız yakmanın zararları konusunda bilgilendireceklerini kaydetti. Anız yangınlarını önleme konusunda kesinlikle kararlı davranacaklarını söyleyen Vali Oduncu, “Öncelikle vatandaşımızı anız yangınları konusunda bilgilendireceğiz. Bu konuda bilinç oluşturacağız buna rağmen anız yakılmaya devam edilirse bu kişiler belirlenmiş cezaları alacaklar” diye konuştu. Yaylalar konusunda da tedbir alınmasının önemini vurgulayan Vali Oduncu, “Yazın yaylalarımızda çok sayıda vatandaşımız ikamet ediyor. Yaylalarda yangın çıkması ihtimalini göz önüne alarak buna yönelik bir planlama yapmamız lazım. Yanan orman alanlarını yeni fidanlar dikerek yenilemek mümkün ancak yangında vatandaşımız zarar görürse bunun telafisi yok. Bu nedenle biz tedbirimizi alalım, planlamamızı yapalım, hiçbir vatandaşımız zarar görmesin” dedi.
Toplantının devamında yangınların önlenmesi ve yangın esnasında yapılacak uygulamalar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Osmaniye’de 200 Bin adet fidan dağıtıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kınık Gazetesi - Osmaniye Haber - En Son Osmaniye Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!