YGRT
Kadirli/Karatepe-Aslantaş Kazı ve Onarım Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halet Çambel, 12 Ocak 2014 sabahı İstanbul’daki evinde vefat etti. Prof. Dr. Halet Çambel, İstanbul Edebiyat Fakültesi’ndeki törenin ardından 2008 yılında vefat eden eşi Nail Çakırhan’ın Muğla/Akyaka’daki mezarının yanına bugün defnedilecek.
1946 yılından beri Kadirli/Karatepe Kazısını yapan, gün yüzüne çıkardığı arkeolojik eserlerle dünyanın en önemli Açıkhava Müzesi’ni Osmaniye’ye kazandıran Prof. Dr. Halet Çambel dünya çapında üne sahiptir.
Karatepe Köylülerinin “Halet Abla” dediği Prof. Dr. Halet Çambel, eski Osmaniye Valisi İsa Küçük tarafından yazılan “Halet Abla Destanı” kitabı ile de ölümsüzleştirilmiştir.
“KARATEPE MUTLAKA KİTAPLAŞTIRILMALI”
Emekli Adana Müze Müdürü İsmet İpek, merhumun hatırası olan Karatepe Açık Hava Müzesi’ne mutlaka sahip çıkılmasının, araştırmalarının bir kitap halinde yayınlanmasının gerektiğini ifade ederek şöyle dedi: “Prof. Dr. Halet Çambel kişisel hayatı ile özel bir kişiliğe sahiptir. Ama onun genelde arkeoloji bilimine, özelde Osmaniye’nin tanınmasına katkıları her türlü takdirin üzerindedir. Antik Ağyol üzerindeki Karatepe Açık Hava Müzesinde, son Hitit Kralı Asativata’nın kurduğu kalede, halkına seslenişine dair çift dilli yazıtları dünya bilim âleminin göz bebeği British Museum’daki Rosetta taşı gibi kıymetlidir.
Çünkü Karatepe’deki yazıtlarda Finike (çivi) yazılar sayesinde, şimdiye kadar okunamamış olan Hitit hiyeroglif yazısının okunması mümkün olabilmiştir.
Ayrıca Karatepe Açık Hava Müzesi sayesinde Osmaniye dünya çapında ünlenmiştir.
Merhum Prof. Dr. Halet Çambel’in adının Osmaniye’de yaşatılması gerekir. Onun hatırası olan Kadirli/Karatepe Açık Hava Müzesi’ndeki kazı ve onarım çalışmaları devam etmelidir. Halet Çambel’in araştırmalarının Osmaniye Prestij Kitabı olarak yayınlanması gerekir.”
Muğla’da defnedilecek olan Prof. Dr. Halet Çambel için bugün saat: 13.30’da, ömrünün 68 yılını verdiği Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde de tören düzenlenecektir.