OKÜ’de, Osmaniye Yenilenebilir Enerji Paneli

featured

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE’de, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliği ile ‘Yenilenebilir Enerji’ paneli düzenlendi. Osmaniye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin ortaya koyulması ve bu sektörde yapılacak yatırımlara yol gösterici fizibiliteler hakkında bilgilendirmenin yapıldığı panel OKÜ Amfisinde gerçekleştirildi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 3. SANTRALİ OSMANİYE’DE
DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, “Kahramanmaraş ve Hatay illerindeki termik santral yatırımlarının yanı sıra bölgemiz, rüzgâr, güneş ve hidro enerjide Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisidir. EPDK verilerine göre Türkiye’de kurulu yaklaşık 3.000 MW gücündeki rüzgâr enerji santrallerinin kurulu gücünün % 12’si bölgemizde yer almaktadır. Bu santrallerden Osmaniye ilimizde yer alan Gökçedağ Rüzgâr Enerji santrali kurulu kapasite bakımından Türkiye’nin en büyük 3. santrali konumundadır. İnşa halindeki rüzgâr santrallerinin tamamlanması ile yaklaşık 500 MW Kurulu güce yükselecek olan bölgemiz Türkiye toplam üretimindeki payını daha da artıracaktır.” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ise konuşmasında, Türkiye’nin 2005 yılında attığı bir adımla, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunu çıkardığını ifade etti. Yazar, “Türkiye’nin bu adımı atmasının geri planında şu gerçekler vardır; Türkiye tükettiği enerjinin yaklaşık % 70’ini ithal eden bir ülkedir. Ayrıca 1990 yılından bu yana hızla sanayileşen Türkiye, bu bağlamda, sera gazı emisyonu hızla artan bir ülkedir. Dolayısıyla Türkiye sebep olduğu sera emisyonu bakımından da tedbirler almak zorundadır. Yenilenebilir enerjinin özellikle elektrik üretiminde kullanılmasının desteklenmesi şeklindeki politikanın benimsenmesi nedeni, hem enerji arz güvenliği problemine hem de sera gazı emisyonlarının artış problemine cevap teşkil eden bir doğaya sahip olmasıdır” diye konuştu.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise, ülkemizin ve bölgemizin önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek önemli olanın bu potansiyeli akılcı, ekonomik ve dışa bağımlılığı artırmayacak bir şekilde harekete geçirebilmek ve değerlendirmek olduğunu söyledi.
VALİ ODUNCU: GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ POTANSİYELİNİ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ
Son olarak konuşan Vali Dr. Mehmet Oduncu ise sınırlı olan enerji kaynaklarının enerji talebi ile ters orantılı olarak, her geçen gün azaldığını ifade etti. Vali Oduncu, “TÜİK rakamlarına göre, 2003 ile 2012 yılları arasını kapsayan 10 yıllık zaman diliminde Türkiye’nin toplam elektrik tüketimi % 74 oranında artış göstermiştir. Bölgemizdeki en çarpıcı elektrik tüketimi artışı ise % 1060 ile ilimizde gerçekleşmiş ve 2003 yılına göre 2012 yılında elektrik tüketimi yaklaşık olarak 12 kat artmıştır. Tek başına Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi 2007 yılında 86.8 milyon KWh elektrik enerjisi harcarken, bu rakam 6 yıl sonrasında 27 kat artış göstererek 2.3 milyar KWh seviyesine ulaşmıştır. Ülkemizin ulusal enerji stratejisine hizmet edebilecek potansiyele sahip olan TR63 Bölgesinde, bu yönde atılan adımların etkisi hissedilmeye başlanmıştır. TR63 Bölgesinin enerji potansiyeli yüksek olup, bu amaçla kullanılmakta olan ve enerji talebini karşılamaya yönelik payını arttırabilecek başlıca yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyelidir” diye konuştu.

OSMANİYE RÜZGÂR GÜCÜ POTANSİYELİYLE ÖNE ÇIKMAKTA

Rüzgâr potansiyeli açısından; Akdeniz Bölgesi’nin, Marmara ve Ege Bölgesi’nden sonra en yüksek potansiyele sahip 3. bölge olduğunu ifade eden Vali Oduncu, “Akdeniz Bölgesi’nde ise Osmaniye ilimiz rüzgâr gücü potansiyeli bakımından öne çıkmaktadır. 2013 yılı itibari ile Osmaniye’de yer alan işletmedeki rüzgâr enerji santrallerinin kurulu gücü olan 135 MW’lık enerji miktarı, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Santralleri kurulu gücünün (2.958 MW) %4.56’lık kısmını kapsamaktadır. İlimizde bulunan Gökçedağ Rüzgâr Enerji Santrali, Türkiye’nin en büyük 3. rüzgâr enerji santrali durumundadır. İnşa halinde olan Hasanbeyli Rüzgâr Enerji Santrali’nin tamamlanması durumunda, ilimizin toplam Rüzgâr Enerji Santral kurulu gücü 185 MW’a çıkacaktır. Osmaniye’de henüz üretime yönelik bir faaliyet başlatılmamış olmakla birlikte, güneş enerjisi potansiyeli de enerji üretimine fırsat sağlamaktadır. Güneşlenme süresinde Osmaniye, yılın tüm aylarında Türkiye ortalamasından daha yüksek değerlere sahiptir. Türkiye ve Osmaniye’nin sahip olduğu bu potansiyel çerçevesinde, 2023 hedefi olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, güneş enerjisinden 3.000 MW’lık elektrik üretme hedefini ortaya koymuştur. Güneş enerjisinde ortaya konulan bu 3.000 MW’lık hedef, şu anki 6 MW’lık kapasitenin 500 katını ifade etmekte olup Osmaniye’nin de içerisinde yer aldığı tüm güney illerinin bu alanda aktif rol alması gerekmektedir. Osmaniye, kurulu ve kurulumu devam eden rüzgâr enerjisi santralleri ile potansiyel güneş enerjisi ve biyogaz üretimi imkânlarıyla Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerji üretim merkezlerinden bir tanesi olmaya adaydır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sebahattin Öz ve OKÜ Enerji Eğitim-Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ertaç Hürdoğan sunumlarını yaptılar. Panelin öğleden sonraki bölümünde ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Ekrem Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan Uzman Mustafa Gözen, TURSEFF Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı’ndan Pazarlama Müdürü Mustafa Salman sunum yaptılar.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
OKÜ’de, Osmaniye Yenilenebilir Enerji Paneli

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kınık Gazetesi - Osmaniye Haber - En Son Osmaniye Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!