Eğitim

Öğretmenlik Meslek Kanunu maddelerinde neler var? TBMM Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı mı, neleri içeriyor? Öğretmenler için getirilen haklar ve görevler neler?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri ve eğitim süreçleri hakkında önemli düzenlemeler içermektedir.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri ve eğitim süreçleri hakkında önemli düzenlemeler içermektedir. Bu kanun ile birlikte öğretmenlik, özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmakta ve öğretmenlerin niteliklerini belirleyen çeşitli maddeler getirilmiştir.

Öğretmenlerin Nitelikleri Nasıl Belirleniyor?

Kanun, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayanların öğretmen olarak istihdam edileceğini öngörüyor. Bu çerçevede, öğretmen adaylarının sahip olması gereken genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi nitelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Hazırlık Eğitimi Süreci Nasıldır?

Öğretmen adayları, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek hazırlık eğitimine tabi tutulacak. Bu eğitim, öğretmenlik mesleği için gerekli bilgi, beceri, tutum ve değerleri kapsayan teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. Eğitim süresi, adayın mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 veya 4 dönem olarak belirlenmiştir. Hazırlık eğitimine kabul edilecek adaylar, belirlenen şartları taşımakla birlikte sınav puanı üstünlüğüne göre seçilecektir.

Hazırlık Eğitiminde Başarı Nasıl Ölçülüyor?

Hazırlık eğitiminde her teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak. 100 üzerinden 60 ve üzeri not alanlar başarılı sayılacak. Başarısız olan adaylara ek sınav hakkı tanınacak ve bu sınavdan 60 ve üzeri not alanlar başarılı kabul edilecektir. Ek sınavlar sonrasında başarısız olanların Akademi ile ilişiği kesilecektir. Ayrıca, öğretmen adayları eğitim süreçlerinde üç kez değerlendirmeye tabi tutulacak ve bu değerlendirmeler Bakanlık tarafından belirlenen yeterlikler esas alınarak yapılacaktır.